Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben bijna 2 jaar geleden deze woning gekocht in Vaassen. Van de makelaar en vorige bewoner, hebben wij de informatie gekregen, dat ongeveer 60 m2 van de tuin gemeentegrond is, die we gratis in bruikleen hebben. Van de vorige bewoner weten wij dat in 1976/1977 een aantal bewoners, die ook een strook gemeentegrond in bruikleen hebben/hadden is verzocht het stuk gemeentegrond te mogen kopen. Dat is in een brief van de gemeente aan alle betreffende bewoners afgewezen. Nu kwam er vorige week een brief van de gemeente, dat de bruikleen in 2020 wordt opgeheven en dat de grond te koop wordt aangeboden aan de bewoners. Wij weten nog niet de prijs etc. De vraag is: Mag de gemeente dit zo doen en is er sprake van verjaring?
Mvg

De gemeente is de rechtmatige eigenaar en mag beslissen wel of niet te verkopen, er is geen sprake van verjaring van de vordering tot terugneming bezit want u hebt de grond niet in bezit genomen, ook niet uw voorgangers. U en uw voorgangers mochten de grond gebruiken, dat duidt op een overeenkomst welke opzegbaar is.

Beoordeel dit antwoord:

De gemeente kan de bruikleen van de grond in principe door opzegging beƫindigen. De redelijkheid en billijkheid kunnen echter meebrengen dat er voor opzegging een zwaarwegend belang moet bestaan. Of een dergelijk zwaarwegend belang bestaat dient aan de hand van alle feiten en omstandigheden te worden beoordeeld, waarbij de duur van de bruikleen en de wijze van gebruik van de grond een belangrijke rol spelen. Van verjaring kan geen echter sprake zijn, omdat u door de bruikleen slechts houder van de grond bent, waardoor u dus niet het bezit ervan heeft verkregen of kan verkrijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor antwoord en tijd.
Mvg



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag