Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Op de openbare weg mag bij ons gewoon geparkeerd worden. Het betreft "langs parkeren" en er zijn geen P-vakken.
De rand van de weg wordt er gemarkeerd door een stoeprand. Pal achter de stoeprand staan hoge heggen. Achter de heggen is een strookje gras. En achter dat strookje gras liggen woonboten (legaal en op vergunning gemeente) in een lange gracht.
De bewoners van die boten hebben allen een eigen opening in de heggen zodat ze (via loopplank) toegang voor in/uit hun woonboot hebben. Bij die opening staan ook de groene brievenbusjes.

Vraag:
- mag je met een geparkeerde auto (niet bewoner; maar een derde) zo'n toegang blokkeren? Bewoners kunnen dan echt niet meer (goed) op hun boot komen. Zeker niet met kinderwagen, brancard of wat dan ook.
- Insteek 1 en 2 hieronder botsen tussen twee betrokken partijen.

Insteek 1:
- het is geen uitrit in de zin van verkeerswet en dus mag je er pal voor gaan staan.

Insteek 2::
- Vanuit fatsoen "kun je niet maken" maar "fatsoen" staat nergens in een wet?
- Vanuit bouwbesluit 2012 "je mag toegang tot plaats waar mensen verblijven niet zo blokkeren dat brandweer/hulpverleners geen toegang meer hebben".

Insteek en insteek 2 (eerste liggend streepje) zijn beiden juist.
Het is aan de gemeente om te besluiten wel of niet het gedeelte van de parkeerstrook langs de heg waar de ingangen naar de woonboten zijn zodanig te maken dat er daar geen auto's geparkeerd kunnen worden. Het is aan de woonbootbewoners om dat aan te vragen bij de gemeente, De gemeente kan met stoepranden, obstakels en de indeling van de bestrating rekening houden met de ingangen naar de woonboten. De mensen die daar parkeren hoeven er geen rekening mee te houden maar het zou wel netjes zijn als ze dat wel doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag