Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een medewerker van een zorgkwekerij valt contractueel onder het CAO glastuinbouw. Casus:

Het is een paar dagen voor koningsdag. Zijn/haar baas zegt dat hij/zij dan niet hoeft te werken, maar dat hij/zij de uren wel op een andere dag in moet halen en zegt dat hij/zij de week daarop, op de woensdag, moet komen werken. Hij/zij heeft de afspraak met zijn/haar baas dat zijn/haar vaste/reguliere dagen dinsdag, donderdag en vrijdag zijn. Hij/zij werkt 24 uur per week. De week na koningsdag, dat valt op een vrijdag, werk ik dus dinsdag t/m vrijdag in totaal 32 uur.

Volgens het CAO artikel 18 moet de baas op reguliere werkdagen uitbetalen als die dagen op een feestdag vallen. Echter beroept de baas zich op artikel 16 lid 6 dat hij een week vooraf de planning zo mag wijzigen dat de medewerker niet op die dag werkt en zegt dat de reguliere werkdag dan ook voor die week is gewijzigd.

Mijn vraag is: mag dat en heeft de baas gelijk of niet?

Hetzelfde geld voor de Hemelvaartsdag die volgt op 10 mei. Dat viel op een donderdag en de medewerker moest op woensdag 9 mei die uren inhalen.
Nogmaals: Mag de baas de reguliere werkdagen van de medewerker even een weekje wijzigen en daarna weer terug naar het oorspronkelijke zetten om te voorkomen dat hij een feestdag moet uitbetalen, waarop de medewerker dan normaal gesproken zou werken en in dat geval 150% zou krijgen, enkel om die extra kosten te besparen en de medewerker toch het gewone aantal uren te laten werken?
Zo ja, prima. Zo niet, wat moet de medewerker hier dan mee doen?

Ik hoop dat ik de vraag helder heb geformuleerd en dat jullie hem kunnen en willen beantwoorden.

Je had deze vraag ook op 20 november gesteld, zie ik. Ik probeer te beantwoorden, alhoewel ik in de rechtspraak niets heb kunnen vinden. Art.16 lid 6 van de huidige CAO glastuinbouw geeft inderdaad werkgevers het recht om het dienstrooster te wijzigen, maar dat dient dan wel een week voor die wijziging plaats te vinden. Een paar dagen voorafgaand aan Koningsdag /Hemelvaartsdag e.d. zeggen dat je een feestdag moet inhalen kan volgens de CAO niet. Voor de zekerheid zou je ook nog info kunnen vragen bij het Juridisch Loket (0900-8020 of bezoek een locatie in de buurt) of info bij de FNV.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag