Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een appartement met een VVE. De VVE wil mij verplichten om hr++ glas te nemen en daarvoor moet ik meebetalen. Ik heb al dubbelglas wat met toestemming van de VVE is geplaatst. Op de vergadering is destijds besloten dat de eigenaren dat individueel moeten plaatsen en betalen. Mijn dubbelglas is nog prima in orde en ik wil het eigenlijk wel laten zitten. Ik heb ook al is het tien jaar geleden een behoorlijk bedrag geïnvesteerd. Mijn vraag is of ik dat hr++ glas mag weigeren.

De buitengevel inclusief de ramen en kozijnen vallen onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Als in de algemene ledenvergadering is besluiten dat het glas vervangen moet worden, is dat een geldend besluit waar alle leden aan gebonden zijn. Als het besluit voor u ongunstig, kunt u vernietiging van het besluit door de rechter verzoeken. Dat moet echter binnen 30 dagen nadat het betreffende besluit genomen is c.q. bekendgemaakt is. Als die termijn verstreken is, dan kunt u het besluit niet meer ongedaan maken.

Beoordeel dit antwoord:

Ingevolge het splitsingsreglement zijn de ramen/kozijnen aan te merken als gemeenschappelijke zaken, waarvoor de herstel- en vervangingskosten voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaars komen. Het eerdere besluit van de VvE dat een andere kostenverdeling regelt, is dan ook in strijd met de wet of de statuten (splitsingreglement) en derhalve nietig. Dit impliceert dat dit besluit in feite nooit heeft is genomen en u dus ook geen medewerking aan dit besluit hoeft te verlenen. Als de VvE dit niet accepteert, dan zult u zich tot de rechter moeten wenden om het besluit nietig te laten verklaren. Ik heb in het verleden een vergelijkbare zaak behandeld, waarvan de uitspraak is gepubliceerd. U kunt de uitspraak via deze link raadplegen: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHAMS:2011:BP7929. Ik ben gespecialiseerd in appartementsrecht en desgewenst graag bereid om u in deze kwestie bij te staan. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik begrijp uit Uw reactie dat ik weinig kans maak om dat glas te weigeren. Maar nu het volgende, er zit niet genoeg geld in de kas om dat hele project te bekostigen. De VvE wil dan een lening afsluiten en dat via de servicekosten door de leden terug laten betalen.


Uw weigering om de ramen/kozijnen zelf en op eigen kosten te vervangen maakt juist goede kans, omdat het besluit van de VvE met die inhoud nietig is. Op basis van het splitsingsreglement moet u hoe dan ook meebetalen aan de kosten van het vervangen van alle ramen/kozijnen als de VvE besluit om deze collectief te vervangen en te bekostigen. Dat u de vervanging van de ramen/kozijnen van uw appartement 10 jaar geleden zelf heeft bekostigd, maar geen verschil.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

[ De uitvoering van zodanige besluiten kan eerst geschieden wanneer de voor de uitvoering benodigde gelden in de kas van de van de vereniging gereserveerd zijn. ].

Zo staat het geschreven in de ( Splitsingsakte ) dat geld voor het glas is er niet en nou wil de VvE dat geld lenen en alle eigenaren dat bedrag maandelijks terug laten betalen. En dat tien jaar lang.
Als ik dat lees dan is lenen onmogelijk. Ik ben benieuwd naar Uw mening.


Het is juridisch gezien mogelijk dat een VvE geld leent om onderhoud te kunnen bekostigen. Of dit bij uw VvE ook mogelijk is, hangt af van wat er omtrent het aangaan van lening in de splitsingsakte of het toepasselijke reglement is bepaald.

Beoordeel dit antwoord:

Het vervangen van de ramen geschied niet op eigen kosten; om die reden is de reactie van mijn collega onjuist. De VvE betaalt uit de gemeenschappelijke pot voor deze nieuwe ramen. Maar omdat er niet genoeg geld in de Vve kas zit moeten de Vve leden bijstorten of de VvE moet het geld lenen en terugbetalen uit de VvE bijdrage van de leden. Als het een rechtsgeldig besluit is van de ALV, dus tijdig aangekondigd, de besluitvorming aangekondigd en met de juiste meerderheid is aangenomen, dan is het een rechtsgeldig besluit en bent u daaraan gebonden. Als het besluit, althans de bekendmaking daarvan, meer dan 30 dagen oud is, is het besluit ook niet meer in rechte te vernietigen en kunt u er niet om heen. Dat is de consequentie van gemeenschappelijk eigendom zoals in een VvE.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

[ De uitvoering van zodanige besluiten kan eerst geschieden wanneer de voor de uitvoering benodigde gelden in de kas van de van de vereniging gereserveerd zijn. ].
Dus als de benodigde gelden niet in de kas zitten en er in het in de splitsingakte staat dat er niet geleend mag worden is het bij een meerderheid van stemmen toch toegestaan om te lenen? Dat vind ik wonderlijk.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag