Vraag

Ik huur een sociale huurwoning in Amsterdam. Mijn dochter van 19 staat bij mij ingeschreven en woont hier ook 1 van de 2 weken. Nu begreep ik onlangs dat , omdat ze niet als medehuurder op het contract staat, ze de woning uit zou moeten als ik overlijd, of als ik uit de woning vertrek.
Kan ik haar bij laten schrijven op het huurcontract? Kan de eigenaar dit weigeren? En er is een termijn waarop ze recht krijgt om te blijven huren ....als ze een jaar als medehuurder bijgeschreven staat op het contract of langer?
Bedankt alvast.

Deel deze vraag

3 Reacties

1 Goedeavond,

Het is juist dat uw dochter geen medehuurder is van het gehuurde. Medehuurderschap kunt u aanvragen als u minimaal twee jaar samen op hetzelfde adres ingeschreven staat bij de gemeente.


Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, is uw partner automatisch medehuurder. Andere huisgenoten zijn niet automatisch medehuurder. Bijvoorbeeld partners die samenwonen maar niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. Om dat wel te worden moeten ze een verzoek bij de verhuurder indienen om medehuurder te worden. Voorwaarde is dat u een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert. Een logé, onderhuurder of pensiongast kan dus geen medehuurder worden.


Ik hoop dat een en ander duidelijk is voor u.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
1 Nee, uw dochter kan geen medehuurder worden. Om medehuurder te worden is een duurzame gemeenschappelijke huishouding vereist. Tussen ouders en kinderen wordt wordt het bestaan van een duurzame gemeenschappelijke huishouding uitgesloten omdat kinderen altijd op enig moment zullen uitvliegen. Daardoor zal de gemeenschappelijke huishouding nooit duurzaam kunnen zijn. Er zijn uitzonderingen uiteraard mogelijk maar daar is bij een dochter van 19 in geen geval sprake van. U moet dan denken aan een dochter van 45 die weer terug is komen wonen bij de ouders en die er voor gekozen heeft bij de ouders te blijven wonen en samen oud te worden.
U kunt uiteraard bij de verhuurder verzoeken uw dochter te accepteren als mede huurder en haar op het huurcontract bij te schrijven. Maar de verhuurder mag dat weigeren en zal dat vermoedelijk ook doen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor deze heldere antwoorden.

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm