Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In het voorjaar van 2017 hebben wij een hypotheekadviseur in de arm genomen voor het hypotheektraject voor onze nieuwbouwwoning.
Destijds waren er 2 hypotheekverstrekkers die het best aansloten op onze situatie. Omdat wij op de nog te verkopen woning een ruime overwaarde verwachtte heeft de adviseur ons geadviseerd om te kiezen voor hypotheekverstrekker 1 omdat deze een rente korting aanbood indien wij met de hypotheek onder de 81% van de marktwaarde zouden komen. In dat geval kregen we een rentekorting van 0,35% zoals in het overzicht dat wij te zien kregen genoemd stond. In de e-mail die de adviseur stuurde meldde hij dit als volgt:

'' Het kan dus zijn dat Aegon in de toekomst wel een lagere rente kan bieden indien we onder 81% van de waarde van de woning komen met de hoogte van de hypotheek, dit zou dan een rente daling a 0,5% betekenen.''

Inmiddels is ons huis opgeleverd en hebben wij de woning, zonder overleg met de adviseur, laten taxeren en blijken wij inderdaad onder de 81% te zitten met onze hypotheek. Daarop heb ik het taxatierapport ingediend bij Aegon. Enkele dagen later zijn wij 0,15% gezakt in het rentepercentage in plaats van 0,35%. Hierop heb ik contact opgenomen met de adviseur die aangaf dat dit komt door de verschillende risicoklassen waarmee Aegon werkt en het huidige verschil tussen die 2 risicoklassen op dit moment 0,15% is. Op deze manier heeft de adviseur dit nooit aan ons uitgelegd.

De adviseur heeft het taxatierapport opgevraagd en heeft bij Aegon nog een en ander geprobeerd maar daar is niets uitgekomen. Omdat de adviseur het vervelend vind dat hij niet duidelijk genoeg geweest is bij het advies traject heeft hij aangeboden om 50% van de factuur van de taxatie te vergoeden. Dit omschrijft hij als volgt:

''Ondanks het feit jullie de wijziging hebben gedaan zonder advies van ons ( lees van mij ), vind ik het erg vervelend dat deze onduidelijkheid is ontstaan daar ik bij het aangaan van de hypotheek destijds niet duidelijk genoeg ben geweest in de werkwijze van Aegon. Om deze reden wil ik jullie graag tegemoet komen door de helft van de factuur m.b.t. de taxatie te vergoeden. Vriendelijk verzoek deze factuur te mailen en hierbij het rekeningnummer waarop dit bedrag gestort kan worden. Hoop hiermee jullie enigszins tegemoet te zijn gekomen en nogmaals excuses voor de ontstane onduidelijkheid. ''

Met een rentekorting van 0,35% was onze verwachting om in de resterende looptijd, 19 jaar, bruto bijna € 19.000,- te besparen. Nu wij slecht 0,15% zijn gezakt in het rentepercentage is dit ''maar'' een kleine € 6.000,-.

Kunnen wij de hypotheekadviseur aansprakelijk stellen voor het bedrag dat wij nu niet besparen en in hoeverre houdt dit stand?

Ik hoor graag of jullie ons hierin kunnen adviseren.

R.

De betreffende adviseur geeft zelf al aan dat hij destijds niet duidelijk genoeg is geweest. Ik begrijp dat u wel zijn handelwijze heeft opgevolgd. Daarom begrijp ik niet zo goed dat er nu gezegd wordt " ...de wijziging hebben gedaan zonder advies van ons....."

U kunt de hypotheekadviseur zekr aansprakelijjk stellen voor schad en kosten. In hoeverre dat stand kan houden kan ik wel beoordelen aan de hand van de stukken / gevoerde correspondentie en de afspraken die toentertijd zijn gemaakt. Uiteraard ben ik bereid om dat te doen tegen een gemodereerd tarief.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag