Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goededag,

Mijn ex en ik zijn uit elkaar en hebben ons huis moeten verkopen, maar gelukkig met winst. Over twee weken is de overdracht. Nu wil het zo zijn dat ik een grotere inbreng had in het huis. De verdeling ligt rond de 80/20. Deze verdeling is door ons op papier gezet en is door beiden ondertekend.

Nu doet zich alleen het volgende voor:
Mijn ex wil dat de notaris fifty/fifty uitbetaald waarna zij het verschil overmaakt naar mij. Ik ga ik hier niet mee akkoord, omdat ik niet wil dat mijn geld bij haar op de rekening komt te staan. Maar ze zegt dat dit de enige optie voor haar is en dat het anders maar in depot moet bij de notaris tot ik mij bedenk.

Zijn er opties voor mij? Of is de enige keuze om er in mee te gaan?

Alvast bedankt!

Een en ander hangt er vanaf wat er precies tussen u beiden is afgesproken. Ik begrijp dat de inbreng 80/20 is. Echter moet uit de opbrengst eerst de inbreng aan beiden tetugbetaald worden en vervolgens 50/50 verdeeld worden of wordt ook de winst 80/20 verdeeld. Dat hangt van de precieze formulering van de afspraken af. Als daar enige onduidelijkheid over zou bestaan, of de afspraken voor meerdere uitleg vatbaar is, kan ik me voorstellen dat uw ex zich er op zal beroepen dat de overwinst 50/50 verdeeld moet worden. Wellicht dat ze daarom wilt dat er op basis van 50/50 verdeling door de notaris wordt uitbetaald. Anders begrijp ik niet waarom zou niet zou instemmen met de overeengekomen verdeling.

Beoordeel dit antwoord:

Feit is dat de notaris aan u moet betalen waar u recht op geeft.
Dus niet aan uw ex.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Notaris vraagt naar de verdelingssleutel tussen u beiden. Als u bewijs heeft dat dat niet de helft is maar anders is er niets aan de hand.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Allereerst bedankt voor de reacties. Ik zal nog even wat verdere duidelijkheid schetsen:

De overeenkomst zit als volgt in elkaar. De inbreng voor de koop, extra betaalde aflossing en inbreng voor de verbouwing wordt als eerst verdeeld. Dit komt ongeveer neer op 80/20. Daarna wordt de winst gewoon 50/50 verdeeld aangezien we daar beiden recht op hebben. Per kop (inbreng koop, bouwkosten etc.) komen bedragen uit. Deze overeenkomst heb ik dan ook doorgestuurd naar de notaris.

Nu zegt de notaris het volgende:
"Alleen na schriftelijke opgave van de exacte bedragen èn schriftelijk akkoord van beide partijen."
Het enige bedrag dat niet staat vermeld is de winst dat 50/50 wordt verdeeld. Dit omdat de eindafrekening van de hypotheek nog niet bekend was. Daarnaast is deze verdeling door beide partijen ondertekend.


Reactie van de vraagsteller

-


De hypotheekbank zal op verzoek van de notaris de eindafrekening sturen per datum eigendomsoverdracht zodat op dat moment alle bedragen bekend zijn en u een exacte verdeling van de verkoopopbrengst kan maken overeenkomstig de gemaakte afspraken. Als u die dan beiden goedkeurd en aan de notaris doet toekomen, zal het op die wijze afgewikkeld worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De exacte bedragen zijn gisteren inderdaad bekend geworden, dus de verdeling kan nu gemaakt worden. Alleen het probleem wat ik blijf hebben is dat mijn ex nog altijd niet instemt met de verdeling vanuit de notaris, maar als enige optie ziet dat alles 50/50 over wordt gemaakt.

Zoals ik al zei is dit (in mijn opzicht) niet de manier om het te doen, maar zie momenteel als enige optie om hierin mee te gaan. Anders gaat het geld in het depot van de notaris en gaat het lang duren voordat ik dat ooit terug zie.


U moet zich daarbij afvragen of u niet beter af bent het geld onder de notaris te laten staan, totdat u het eens bent of een vonnis daaromtrent heeft of dat het geld bij uw ex staat met het risico dat het er straks misschien niet meer is.....
De notaris moet uitkeren op van wat u beiden overeenkomt, of als er geen overeenstemming bereikt kan worden wat er uit de stukken blijkt de rechtsgeldige verdeling te zijn en anders zal hij het onder zich moeten houden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag