Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een appartement gekocht. Mijn bezit bestaat uit het appartement en algemene ruimten zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk parkeerterrein. Het bestuur van de VvE bepaalt wie welke parkeerplaats exclusief mag gebruiken. Er zijn onvoldoende parkeerplaatsen voor alle bewoners. Ik praat van bewoners omdat bijna 50% van de appartementen wordt verhuurd. Het gaat dan om 3 grote verhuurders en nog enkele individuele verhuurders. De 3 grote verhuurders hebben ook zitting in het bestuur en dus de toewijzing van parkeerplaatsen. Er zijn zelfs parkeerplaatsen uitgedeeld welke niet voor eigen gebruik worden aangewend. Ik ben van mening dat het gehele parkeerterrein gebruikt moet kunnen worden door alle bewoners (eigenaren/huurder) en het bezoek en dit op basis van wie het eerst komt die het eerst maalt. Ik vind het geen VvE taak (onderhoud en verzekeren van gemeenschappelijk eigendom) om parkeerplaatsen toe te wijzen, zeker niet als er onvoldoende aanwezig is.

De VvE is de eigenaar en kan als zodanig over haar eigendom beschikken. Besluitvorming geschied bij meerderheid van stemmen in de algemene leden vergadering van de VvE. Dat is het systeem van het gemeenschappelijk eigendom zoals in een VvE. Als de algemene ledenvergadering een besluit neemt waarvan u meent dat u daarmee benadeeld wordt, kunt u de rechtbank verzoeken het besluit om die reden te vernietigen en in uitzonderlijke situaties een vervangend besluit te nemen. Een dergelijk verziek aan de rechtbank moet binnen 30 dagen nadat het besluit genomen is.
Tenslotte kan het van belang zijn wat er in de splitsingsakte omtrent het gebruik en toewijzing van de parkeerplaatsen geregeld is; dat is ook de informatie waar u vanuit mocht gaan bij de koop van het appartementsrecht. De besluitvorming van de VvE mag niet strijdig zijn met de splitsingakte.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ga de splitsingsakte checken.


Reactie van de vraagsteller

Beste Marcel Cohen,
In de splitsingsakte staat Artikel 9:
"Het bestuur van de vereniging beslist over de aanleg, het gebruik en het onderhoud van de bij het gebouw behorende tuinen, wegen en paden. Het zal niet geoorloofd zijn opgaand hout in de tuinen te planten, zodanig dat daardoor het uitzicht en het binnen-treden van licht en lucht door de ramen en openingen van het gebouw zouden worden belemmerd.".

Volgens mij staat er dus niets over het toebedelen van gedeelten van de bij het gebouw behorende terreinen aan individuele eigenaren. Mijns inziens wordt er geen recht geschapen voor het bestuur om van algemene gedeelten het exclusieve gebruiksrecht toe te kennen aan 1 van de leden van de VvE. Dit exclusieve gebruiksrecht kan mijns inziens enkel aan het verworven appartement worden toegekend. Voorts ben ik van mening dat de op het terrein zich bevindende garages in eigendom kunnen worden verworven met dien verstande dat de eigenaar van een garage enkel recht van overpad krijgt om zijn garage te bereiken. Ten tweede ben ik van mening dat op moment van ontstaan van de VvE (jaren 70 vorige eeuw) de bezit dichtheid van automobielen een stuk minder was dan momenteel. Ergo het gebouw is gesticht als een seniorenflat; in de jaren 70 van de vorige eeuw wat het aantal senioren met een automobiel een stuk kleiner dan vandaag de dag.


Als Ik het goed begrijp zijn er geen parkeerplaatsen gekocht tezamen net de appartementsrechten. De parkeerplaatsen zijn daar we eigendom van de VvE (alle leden gezamenlijk). Omdat er niet genoeg parkeerplaatsen zijn voor alle leden moet er een keus gemaakt worden wat te doen met de parkeerplaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden. De VvE kan parkeerplaatsen gaan verhuren en daarvoor kan dan de volgorde van inschrijving of middels loting de gebruikers aangewezen worden. Ook kunnen de parkeerplaatsen verkocht worden aan de leden bij opbod (veiling).
De opbrengst komt de VvE (alle leden) ten gunste.
Uiteraard is de keus voor gebruik van de parkeerplaatsen uitsluitend de algemene leden vergadering van de VvE bevoegd daarover te besluiten.
U kunt niet afdwingen dat een parkeerplaats aan u verkocht wordt of dat u eenmoarkeerokaays kunt gebruiken. De leden moeten daar een besluit over nemen nu daarover niets geregeld is in de splitsingsakte.
Als een van de leden (eigenaren) een meerderheid in de VvE vertegenwoordigt kan die een bepaalde keus voor de parkeerplaatsen afdwingen. Als dat onrechtvaardig zou zijn ten opzichte van de overige eigenaren (VvE leden) dan kunnen deze daarvoor naar de rechter.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag