Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben een 2-onder-1 kap woning, waarbij de woonkamers aan elkaar grenzen.
Onze buren hebben plannen om aan de achterzijde van de woning een aanbouw te realiseren van 4 meter e.e.a. volgens de landelijke regelgeving van Rijksoverheid m.b.t. vergunningvrij bouwen.

Deze aanbouw komt aan zuidelijke kant van onze woning tegen de erfgrens aan. Hierdoor krijgen wij een stuk minder lichtinval in ons huis, zeker in de winter en voor- en najaar.
Daarnaast kijken wij straks tegen een blinde muur van 4 meter aan en instaat er min of meer een pijpenlaatje.
Dit alles komt zeker de waarde van onze woning niet ten goede.

De uitbouw zullen wij helaas niet tegen kunnen houden, maar ik verneem graag of wij succesvol een waardevermindering van ons huis kunnen claimen en hoe en bij wie wij dat kunnen / moeten doen.

Alleen als het ontnemen van licht zodanig is dat sprake is van onrechtmatig handelen, dan zou u de buren daarop kunnen aanspreken met een beroep op artikel 5:37 Burgerlijk Wetboek:
De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.

Als u bij de rechter een beroep zou willen doen op dit artikel, dan heeft een stevige bewijslast. Het is raadzaam om eerst te laten vaststellen (door een deskundige) wat de concrete gevolgen voor u van de uitbouw zijn, zodat u goed voorbereid bent in geval van een juridische procedure.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag