Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste heer, mevrouw,

Mijn onderbuurvrouw heeft geluidsoverlast van ons.

Wij hebben het appartement 7 jaar geleden van haar gekocht en verder nooit iets aan de vloer gedaan. Die heeft zij zo aan ons verkocht. Laminaat met ondervloer.

De overlast ervaart ze vooral 's ochtends, sinds ons zoontje is gaan lopen. Hij wordt omstreeks 6:30 wakker. Hij is nu twee en een half en kan best wat geluid produceren. Daar twijfel ik niet aan.
We proberen het te beperken door het lezen van boekjes of een filmpje maar daar heeft hij niet altijd zin in.
We lopen weinig op schoenen en al helemaal niet in de ochtend.

Het is zo dat deze huizen oud en gehorig zijn.

In hoeverre zijn wij verantwoordelijk voor haar last?

In beginsel pas op het moment dat die overlast een onrechtmatige vorm zou aannemen. De buurvrouw zou (in kort geding) een verbod kunnen eisen. Als de kantonrechter het met haar eens is zou dat kunnen worden opgelegd. In zijn algemeenheid zullen buren van elkaar echter (normale) leefgeluiden hebben te dulden. Niet ieder geluid betekent dat sprake is van onrechtmatig handelen. Wellicht kunt u bevredigende afspraken maken met uw buurvrouw over het geluid dat zij kennelijk als hinderlijk ervaart.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw vraag leid ik af dat het om een appartementencomplex gaat. In de splitsingsakte, waarin het gebouw in appartementen is gesplitst en het hierin van toepassing verklaarde splitsingsreglement staan de rechten en verplichtingen van de eigenaren omschreven. Afhankelijk van welk splitsingsreglement van toepassing is, heeft in eerste instantie te gelden dat de eigenaars zich jegens elkaar naar de eisen van redelijkheid en billijkheid dienen te gedragen en dat zij geen onredelijke hinder, waaronder geluidoverlast mogen veroorzaken. In de meeste (model)-splitsingsreglement zijn ook regels opgenomen omtrent de geluidsisolatie van zogenaamede "harde vloeren" in een appartement. U dient hiervoor het splitsingsreglement te raadplegen en te beoordelen of uw vloer aan de normen voldoet. Is er in het splitsingsreglement niets omtrent geluidsnormen voor harde vloeren bepaald, dan geldt de eerste algemene regel dat u geen hinder, in casu geluidsoverlast mag veroorzaken. Geluidsoverlast is evenwel een subjectief begrip en wordt door iedereen ander ervaren en binnen een appartementengebouw mag de eigenaren meer dan gemiddelde overlast verwachten, omdat men dicht op elkaar woont met vaak dunne scheidingswanden, bij oudere gebouwen zelfs nog van hout. De onderburen zullen dus met harde bewijzen (geluidsmetingen) moeten komen dat de overlast echt ontoelaatbaar is, willen hun eventuele juridische acties jegens u kunnen slagen. Ik ben desgewenst graag bereid u in deze zaak te adviseren en zonodig bij te staan. Ik ben gespecialiseerd in appartementsrecht. Heeft u nog een vraag of wilt u rechtsbijstand in deze kwestie neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag