Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Afgelopen week is er een uitspraak geweest aangaande een eigenaar van een appartement op de begane grond van een appartementencomplex in Rotterdam. Deze eigenaar wilde niet meebetalen aan het onderhoud van de lift omdat de lift voor hem niet dienstbaar is. Hij heeft geen baten bij de lift omdat zijn deur op de begane grond is en het complex geen kelder heeft.
De lift zal hij dus nooit gebruiken.
De rechter heeft de eigenaar in het gelijk gesteld omdat de lift niet dienstbaar is voor de eigenaar op de begane grond.

In de splitsingsakte van deze Rotterdamse VvE was echter afgeweken van de hoofdregel, dat alle eigenaren meebetalen aan de gemeenschappelijke kosten. Er is in de splitsingsakte de volgende bepaling opgenomen, die ook voor de liftkosten van belang is namelijk:

“De schulden en kosten verbonden aan (…) en gemeenschappelijke zaken die slechts dienstbaar zijn aan één eigenaar of een bepaalde groep van eigenaars worden gedragen en betaald door die eigenaar voor het geheel, dan wel door die groep van eigenaars in de onderlinge verhouding als is bepaald in artikel 2 derde lid. (…)”

Ik zit in exact dezelfde situatie qua lift alleen is onze splitsingsakte gelijk aan het modelreglement Splitsing in appartementsrechten uit januari 2006.

In onze splitsingsakte is artikel 20 opgenomen en deze vermeldt het volgende:
Artikel 20
1. Iedere eigenaar en gebruiker heeft het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken volgens de bestemming daarvan.
Iedere eigenaar en gebruiker is verplicht de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken, ook wanneer die zich in zijn privé gedeelte bevinden. Hij mag geen inbreuk maken op het recht van medegebruik van de andere eigenaars en gebruikers.
2. In afwijking van het in de eerste zin van het eerste lid bepaalde kan in het reglement worden bepaald dat aan de eigenaar van één of meer appartementsrechten niet het gebruik van een bepaald gemeenschappelijk gedeelte of een bepaalde gemeenschappelijke zaak toekomt. In dat geval behoeft de desbetreffende eigenaar niet bij te dragen in de schulden en kosten die betrekking hebben op dat gemeenschappelijke gedeelte of die gemeenschappelijke zaak.

Als ik van artikel 20 het 2e lid goed lees, maak ik daaruit op dat de lift voor mij niet dienstbaar is en ik niet hoef bij te dragen aan de kosten van de lift.

Ik heb dit al voorgelegd op de VVE vergadering, maar toen werd mij verteld dat de akte dan zal moeten worden aangepast waarbij komt dat 80% van alle eigenaren daarmee moeten instemmen.
Dat gaat dus nooit gebeuren omdat zij dan meer moeten betalen.

Hieruit vloeit voor mij de volgende vraag: “Biedt de uitspraak van de rechter in de Rotterdamse zaak kansen voor mij om dit ook bij een rechter aan te kaarten, zodat de VVE kan worden gedwongen om de kosten voor het gebruik van de lift te verdelen over de eerste en tweede verdieping van ons complex?”.

Daarvoor zou ik eerst de betreffende uitspraak moeten bestuderen, maar ik neig de vraag ontkennend te beantwoorden. Immers, bij de Rotterdamse VvE van de rechterlijke uitspraak was reeds in de splitsingsakte de bepaling opgenomen dat eigenaren aan wie een bepaald gemeenschappelijk gedeelte niet dienstbaar is, daar niet aan behoeft mee t betalen. Dat is in uw situatie anders omdat bij u kan worden belaald dat een eigenaar het gebruik van een deel van het gemeenschappelijke kan worden ontzegt en die eigenaar dan ook niet hoeft mee te betalen daaraaan, maar er is u niet het gebruik van de lift ontzegd. Daar zou dan eerst een VvE besluit over genomen moeten worden.
Afhankelijk van de uitspraak in Rotterdam zijn er misschien wel aanknopingspunten voor het door u gewenste standpunt maar dan zou ik eerst die uitspraak moeten bestuderen.

Beoordeel dit antwoord:

De betreffende uitspraak is mij bekend.

Met "reglement" in artikel 20 lid 2 van het splitsingsreglement van uw VvE wordt het Huishoudelijke reglement bedoeld. Dit artikel bepaald dat in het Huishoudelijk reglement kan worden opgenomen dat dat aan een eigenaar van één of meer appartementsrechten van een bepaald gemeenschappelijk gedeelte of een bepaalde gemeenschappelijke zaak geen gebruik mag maken en dan ook niet hoeft mee te betalen aan de kosten, die op dit gemeenschappelijke gedeelte of deze gemeenschappelijke zaak betrekking hebben. Er staat in dit artikel dus niet dat u niet aan de kosten van lift hoeft mee betalen, omdat de lift niet "dienstbaar" is aan uw appartement.

In het model-splitsingsreglement 2006 is in artikel 17 lid 1 onder 9 is opgenomen dat de lift tot de gemeenschappelijke zaken worden gerekend, voor zover die niet bestemd is om uitsluitend te worden gebruikt door de eigenaar of gebruiker van – of niet uitsluitend dienstbaar zijn aan – één privé gedeelte. In artikel 17 lid 2 onder c. van het model -splitsingsreglement 2006 staat verder dat niet tot de gemeenschappelijke gedeelte en zaken wordt gerekend, "al die zaken die bestemd zijn om uitsluitend te worden gebruikt door de eigenaar of gebruiker van
– of uitsluitend dienstbaar zijn aan – één privé gedeelte, voor zover niet anders in het reglement
vermeld of met inachtneming van het bepaalde in artikel 18 als zodanig gekwalificeerd". Als in het splitsingsreglement van uw VvE ook een dergelijke bepalingen zijn opgenomen, dan kunt u zicht er - bij voorkeur tezamen met de andere eigenaren van een appartement op de begane grond- op beroepen dat de lift niet dienstbaar is aan de appartementen op de begane grond en dat u daarom niet verplicht kan worden om aan de kosten hiervan bij te dragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag