Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste RW,

Ik zit met een probleem, een van mijn familieleden vertelde mij dat hij bij zijn vakantie in Suriname, een aanrijding heeft veroorzaakt.

De familielid, heeft een huis in Suriname, dus is met enige regelmaat daar (2/3x per jaar), echter heeft hij daarom een Surinaams en Nederlands rijbewijs beide. Toen hij het ongeluk veroorzaakte heeft hij geen voorrang verleent op een kruispunt, en hierdoor een vrouw aangereden die kampt met nekletsel. Echter was zijn rijbewijs vervallen (1 dag) en niet meer geldig. (strafbaar feit)

De politie heeft hem onmiddellijk opgesloten, na ongeluk. Hij heeft enkele dagen gezeten in de gevangenis, echter is hij nu vrij. Maar zijn proces is nog niet afgelopen, wel een voorlopige vrijstelling ontvangen van de Rechter Commissaris. Na zijn voorlopige vrijstelling heeft de Surinaamse staat hem wel zijn paspoort terug gegeven. En hem vrijstelling gegeven om terug te reizen.

Nu gaat hij voorlopig niet terug naar Suriname ivm werk hier in Nederland. In hoeverre moet hij als hij bijvoorbeeld een boete of celstraf krijg deze uitzitten? En in welk land?

Kan Suriname hem oproepen via het openbaar ministerie om hem te laten zitten in de gevangenis in Suriname?

Als hij een boete krijgt krijgt hij deze dan naar Nederland opgestuurd?

En als het OM besluit dat hij bijvoorbeeld 15 dagen in de cel moet zitten "straf uitzitten" moet hij dan terugvliegen naar Suriname om te zitten of zit hij die dagen dan hier?

Groetjes,
R.

De straf zal moeten worden voldaan in het land waar het vonnis is uitgesproken. Een advocaat zou de straf kunnen omzetten naar Nederland. De eventuele boete zal naar Nederland worden gestuurd als de persoon in kwestie daar staat ingeschreven.
Laat hij alles zijn gang gaan, dan bestaat er een grote kans dat hij bij een nieuw bezoek aan Suriname wordt aangehouden en direct worden vastgezet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag