Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag!

Ik woon momenteel particulier in een studentenwoning. Heb na lang sparen genoeg punten gekregen voor een appartement in de sociale woningbouw. Heb deze aangenomen, sleutels afgelopen donderdag opgehaald, gelijk contact opgenomen met mijn huisbazin.

Echter, zij neemt haar telefoon op als haar huurders bellen, maar haar zoon (die voornamelijk de taken van haar als huisbaas overneemt) wel. Hij vertelde me dat ik, volgens mijn huurcontract, pas de opzegging rond heb na 2 maanden. Oftewel, ik had rekening gehouden met een maand aan dubbele huur, maar niet twee.

Betreft het huurcontract heb ik hun eerder gemailed om mij een kopie te sturen die ik nooit ontvangen heb, en heb mij er later niet meer echt naar omgekeken, dus dit verifieren kan ik niet.

Ik ben redelijk vaak verhuisd de afgelopen jaren, maar heb nooit meegemaakt dat het 2 maanden is. Ik vraag mij dus of of het eigenlijk wel mag.

Alvast hartelijk dank,

Nee . de opzegtermijn is een maand maar mag wel langer zijn ( max 3) als de huurtermijnen ook per drie maanden respectievelijk twee maanden opkomen. Indien u per maand betaalt is de opzegtermijn dus een maand.

Beoordeel dit antwoord:

Artikel 7:271 lid 5, onder a van het Burgerlijk Wetboek (BW) bepaalt dat de opzegtermijn voor de huurder gelijk is aan de termijn tussen twee huurbetalingen, maar niet korter dan maand en niet langer dan drie maanden. Als u de huur elke maand moet betalen, bedraagt de opzegtermijn dus 1 maand. Dit is een zogenaamde dwingendrechtelijk bepaling, waarvan niet kan worden afgeweken. Ingevolge artikel 7:271 lid 7 BW is elke bepaling in de overeenkomst, die een langere opzegtermijn voor de huurder voorschrijft nietig. Kortom: de verhuurder kan u niet aan een langere opzegtermijn dan 1 maand houden. Let erop wel dat u tijdig opzegt, dat wil zeggen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn tegen de overeengekomen betaaldag van de huur. Dit is vaak de eerste van de maand.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag