Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond, ik heb een idee voor een bedrijfsconcept en wil hierover sparren met kennissen die al bedrijven hebben opgericht binnen dezelfde branche. Is er een manier waarop ik, voor de zekerheid, kan vastleggen dat ik de "eigenaar" van het idee ben om te voorkomen dat één van hen met het idee aan de haal gaat?

Aansluitende vraag: mocht ik ervoor kiezen om de uitvoering van het idee aan één van deze kennissen "over te laten" en enkel vergoed te worden voor het bedenken van het concept (bijvoorbeeld door een deel van de winst te ontvangen), in wat voor vorm zouden we deze constructie dan kunnen gieten?

U kunt de personen met wie u uw ideeën bespreekt een geheimhoudingsovereenkomst laten tekenen. Hierin neemt u op wat er besproken wordt en met wie de deelnemers aan het gesprek dat wel en niet mogen delen, en de consequenties van het niet naleven van de overeenkomst.

Voor wat betreft uw tweede vraag, u zou het idee kunnen verkopen, u zou er royalties voor kunnen ontvangen (voor iedere verkocht exemplaar ontvangt u x euro) of u richt samen met de persoon een besloten vennootschap op en neemt een deel van de aandelen, alles afhankelijk van wat u beiden wilt en wat uw aandeel in de uitvoering van het idee wordt.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt uw idee vastleggen bij het Benelux merkenbureau voor de intellectuele eigendom. Dat kost volgens mij euro 35,-.

Beoordeel dit antwoord:

Ideeën zijn op zich lastig te beschermen, omdat er geen auteursrecht op alleen een idee kan worden verkregen. Er moet hiervoor altijd sprake zijn van een uitvoering van het idee in een waarneembare vorm. Wat u wel kunt doen om uw idee zoveel mogelijk te beschermen, is het idee zo gedetailleerd mogelijk op papier te zetten en een zogenaamd i-depot te doen. Als een ander dan met uw idee aan de haal gaat, dan kunt u in ieder geval bewijzen, dat u de eerste met dit idee was. Daarnaast is verstandig, zoals mr. Van Rosmalen ook adviseert om met een geheimhoudingsverklaring te werken, als u met anderen over uw idee in gesprek gaat. Zorg dan wel dat er een flinke boete op de overtreding van de overeengekomen geheimhouding worden gezet, anders werkt het niet. Ik ben desgewenst graag bereid u hiermee te helpen. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als u nog vragen heeft of om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag