Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Casus: een der bewoners heeft rond 2014 zonnepanelen geplaatst op het dak van zijn woning. Vraag: kan met terugwerkende kracht alsnog gestemd worden over plaatsing van de panelen?

- Bewoner die geplaatst heeft is huurder en niet eigenaar van appartement.
- Bewoner is de enige die voordeel heeft van de panelen.
- Eea is geplaatst zonder medeweten of toestemming van de eigenaar.
- Geen van de toen aanwezige VvE leden maakt heden deel uit van huidige VvE
- In notulen is niets vastgelegd
- bewoner (en nu met hem de eigenaar) spreekt van stilzwijgende goedkeuring door de VvE en dus van een rechtsgeldig besluit.

Betreft een kleine VvE van 5 eigenaars.

De VvE betreft eigenaren en geen huurder, zodat deze zonder toestemming van de verhuurder geen zonnepanelen mag plaatsen op het dak. Het moet gaan om uitdrukkelijke toestemming en geen stilzwijgende goedkeuring. De verhuurder zal hiertegen moeten optreden, ook al heeft dit in 2014 plaatsgevonden.
Heeft de plaatsing van de panelen in samenspraak met de VvE plaatsgevonden dan zal hiervoor ook uitdrukkelijke toestemming moeten worden verleend op de VvE-vergadering. Dit kan op de eerstvolgende vergadering als agendapunt worden opgenomen en erover worden gestemd als de plaatsing onrechtmatig heeft plaatsgehad.

Beoordeel dit antwoord:

Het is een eigenaar/gebruiker niet toegestaan om zonder toestemming van de vergadering van de VvE wijzigingen aan de gemeenschappelijke gedeelten/zaken van het gebouw aan te brengen en/of daar (uitstekende) zaken op aan te brengen. Het dak van het gebouw is gemeenschappelijk. De huurder had dus voor het aanbrengen van de panelen de toestemming van eigenaar van het appartement nodig, die hiervoor weer de toestemming van de vergadering nodig. Deze toestemming kan ook achteraf worden gevraagd door het plaatsen van de zonnepanelen op de eerstvolgende vergadering op de agenda te zetten en hiervoor een besluit te nemen. Als de vergadering de eigenaar geen toestemming geeft, dient de huurder de zonnepanelen weer verwijderen en zal het bestuur acties tegen de eigenaar moeten treffen om dit bewerkstelligen als hij de huurder dit weigert.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag