Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste,

4 maanden geleden heb ik een voorwaardelijk sepot gekregen voor mishandeling van levengezel. Het volgende stond eronder “in de zaak met parketnummer .. wordt verdacht van overtreding van: Mishandeling van levensgezel (art 300 lid 1 SR, art 304 ahf/sub 1 SR)
Geeft kennis aan de verdachte, dat deze terzake van bovenvermeld(e) feit(en), op grond van het feit dat een niet-strafrechtelijk ingrijpen de voorkeur verdient, niet zal worden vervolgd onder de voorwaarde(n):
Dat de verdachte, gedurende een proeftijd van 2 jaren ingaande op de dag van uitreiking van deze kennisgeving, zich niet aan enig strafbaar feit zal schuldig maken dan wel op andere wijze zich zal misdragen.”

Nu is mijn vraag wat de precieze sepotcode is. Ik kan deze zelf niet uit de brief halen. Daarnaast vraag ik mij af of ik nu een strafblad heb en hoe lang dit voorwaardelijke sepot vermeld zal blijven worden.

Iedere strafzaak die in behandeling is genomen door het Openbaar Ministerie wordt vermeld op uw justitiële documentatie (strafblad). De wijze van afdoening, in uw geval een voorwaardelijk sepot, wordt hier ook bij vermeld. De gegevens over een misdrijf worden ten minste 20 jaar in de justitiële documentatie bewaard.

In uw geval is de sepotgrond dat een niet-strafrechtelijk ingrijpen prevaleert (sepotcode: 020).

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord. Mocht u nog vragen hebben, stel ze gerust!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Ik heb hier nog een aantal vragen over. Is het niet de bedoeling dat bij een sepotcode 20 de zaak wordt overgedragen aan een andere instantie (e.g. reclassering, etc). Valt hieronder ook een gerelateerd huisverbod (bestuursrechtelijk ingrijpen). Valt dit laatste hier niet onder wat moet ik dan verstaan onder "een ander dan niet-strafrechtelijk ingrijpen de voorkeur verdiend". Dit laatste omdat mijn zaak in principe niet is overgedragen (e.g. ik krijg geen hulp of heb hulp gekregen, er is ook geen sprake van reclassering etc).

Daarnaast ben ik nog samen met mijn levenspartner. Toen ik een brief kreeg van het OM, heeft mijn partner vervolgens een brief geschreven, waarin hij stelde dat hij vervolging onwenselijk vond. Verder heb ik tijdens de zitting ook nog vermeld dat ik nog samen ben met mijn partner. Om deze redenen lijkt een sepotcode 20 onlogisch. Dan dit kloppen voor zover u kan beoordelen?


Ik ken natuurlijk niet alle feiten in uw zaak, maar op basis van wat u vertelt vermoed ik dat sepotcode 020 aan de orde is. Daarnaast wil ik u erop wijzen dat er sprake is van een voorwaardelijk sepot, wat inhoudt dat de zaak pas wordt geseponeerd als u zich aan de voorwaarden heeft gehouden. Deze voorwaarden kunnen inderdaad bestaan uit bijvoorbeeld een meldplicht bij de reclassering of een contact- of locatieverbod. Maar uit uw verhaal maak ik op dat aan uw voorwaardelijk sepot slechts een algemene voorwaarde is verbonden, namelijk dat u zich gedurende uw proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag