Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

de huurder heeft de huur opgezegd en ik als verhuurder heb dat schriftelijk bij hen gemeld als geaccepteerd. De huurder reageert niet op mijn tijdige aankondigingen van voorinspectie en eindinspectie en oplevering, terwijl ze en per mail en door mij regelrecht in de brievenbus zijn bezorgd en nog eens extra per aangetekende ervan in kennis zijn gesteld.
Persoonlijk contact is ook niet mogelijk, omdat ze de deur niet openen bij aanbellen. Alles zeer vreemd. Ze hebben extra boven- en ondersloten aangebracht op de voordeur. Ik als verhuurder heb geen sleutel van de voordeur.

1. Stel dat ze vertrekken zonder overdracht van de sleutels (dus ook die van de extra bijgeplaatste sloten) , hoe kom ik dan als verhuurder nog binnen in mijn appartement op het moment dat ik dat ter beschikking moet stellen aan de nieuwe huurder?

2. Heb ik het recht die sloten op de eerste van de maand te laten vervangen?

3. En als dat mag, wat te doen als er dan toch nog ineens een huurder aanwezig is in het appartement?


Alvast bedankt voor de reactie.

Nu de huur is opgezegd en u de opzegging heeft geaccepteerd, dient de huurder het gehuurde op einddatum geheel ontruimd en onder afgifte van de sleutels aan u op te leveren. Als u de sleutels op de einddatum niet krijgt, raad ik u aan om de huurder een aangetekende brief (adres: gehuurde + per mail) te sturen, waarin u hem sommeert om het gehuurde binnen 24 uur alsnog te ontruimen en de sleutels in te leveren. Als u hier geen reactie op krijgt, moet u er formeel gezien vanuit gaan dat de huurder zonder recht of titel in het gehuurde verblijft en kunt u zich niet zomaar toegang tot het gehuurde verschaffen. Als u dat wel doet, dan is er sprake van huisvredebreuk, hetgeen strafbaar is. U dient dan de formele gerechtelijke weg te volgen en middels een kort geding een ontruimingsvonnis te verkrijgen. Hiermee kunt het gehuurde laten ontruimen. Misschien heeft u nog andere minder ingrijpende mogelijkheden om te verifiëren of het gehuurde op de einddatum leeg is. Als u dit heeft vastgesteld, kunt bij gebreke van sleutels het slot forceren en nieuw slot plaatsen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag