Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste jurist,

Het volgende is het geval: ik woon in een appartement dat ik particulier huur van de eigenaar met makelaar als tussenpersoon. Ik heb waterlekkage gehad (ontstaan aan aanvoerleiding wasmachine) waarna het water is afgesloten. Onderzoek naar waar lekkage vandaan kwam heeft een week geduurd en zo lang had ik geen water. Daarna heeft het trekken van de nieuwe leiding nog eens anderhalve week in beslag genomen. Gevolgen lekkage: laminaatvloer kapot (behoorde bij woning, stoffering) en schimmelmuur.

Extra kosten die ik heb gemaakt aan woon- werkverkeer worden vergoed door de eigenaar van de woning, maar in hoeverre heb ik daarnaast recht op compensatie als het gaat om gederfd woongenot?

De verhuurder dient u het huurgenot te verschaffen. Uit uw toelichting blijkt dat u veel hinder hebt gehad van de lekkage. De vraag rijst dan ook eerst wie er aansprakelijk is voor de lekkage. Is dit de verhuurder dan kunt u hem aansprakelijk stellen voor de redelijke kosten van de schade (bv huurvermindering).
Komt u er samen (nog) niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Ten eerste bent u mogelijk zelf voor de schade aan uw eigendommen verzekerd (inboedelverzekering). U dient dit na te gaan bij uw verzekeraar. Als de schade is veroorzaakt door een gebrek aan het gehuurde zelf of aan de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw, dan kunt u de verhuurder aansprakelijk stellen. De verhuurder is als eigenaar op basis van de opstalverzekering van de VvE verzekerd voor schade, die door een gebrek aan het gehuurde of het gebouw is ontstaan. De verhuurder kan dan de VvE vragen de schade bij haar opstalverzekering te melden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag