Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemorgen,
Ik heb onlangs voor 5 maanden woonruimte gehuurd. Bij de oplevering zijn een aantal gebreken geconstateerd (deur, tuin), die heb ik hersteld. Nu komt de verhuurder na een halve maand met een mail dat de vloer dermate beschadigd is dat die hersteld moet worden door een professioneel bedrijf. Los van het feit dat de beschadigingen echt niet door ons komen vraag ik me af of de verhuurder dit kan maken. We hebben namelijk (in het bijzijn van een onafhankelijke derde, een makelaar) de woning opgeleverd, waarbij toen niet de vloer werd genoemd en opgenomen in een schriftelijk eindverslag. Het feit is wel dat de verhuurder nog onze borg (van twee maandhuren) heeft, en die waarschijnlijk niet terug zal boeken als wij niet de vloer laten herstellen. Kunt u mij vertellen wat hierin onze rechten en plichten zijn? Alvast bedankt!

Ik zal het u sterker vertellen; de verhuurder is helemaal niet van plan uw borg terug te geven , en zal waarschijnlijk met een hoge rekening komen voor zogenaamd vloerherstel. Overigens heeft hij daarbij juridisch geen punt want hij had dit tijdens of vlak na de oplevering moeten vermelden op straffe van afstand van recht. Ook spreekt u tegen dat u schade heeft veroorzaakt, en let op dat normale slijtage en gebruikssporen voor rekening zijn wettelijk voor verhuurder! Ik denk dat u verhuurder moet sommeren u terstond uw borg terug terug te storten omdat hij daarmee in verzuim is en anders stelt u dat u een juridische procedure moet inzetten via de kantonrechter.

Beoordeel dit antwoord:

Aangezien de verhuurder deze punten niet heeft genoemd op de oplevering, zal de verhuurder moeten aantonen dat deze beschadigingen door u toedoen zijn ontstaan, althans tijdens uw huurperiode zijn veroorzaakt. Als er foto's zijn gemaakt bij de oplevering kan dit bijvoorbeeld op een later moment nog aangetoond worden. Als de verhuurder dit niet kan aantonen, dan is hij gehouden u de borg terstond terug te betalen.
Veelal maken verhuurders misbruik van het feit dat zij de borg van de huurder onder zich hebben en het bedrag van de borg vaak niet hoog genoeg is om daarvoor te kunnen procederen (tenzij u een rechtsbijstandsverzekering heeft, voor een toevoeging in aanmerking komt, of op basis van no-cure no-pay kunt procederen).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag