Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo,

Ik heb een lastige vraag/situatie. Het is ook een lang verhaal.
De situatie is namelijk zo:

De vorige bewoner van ons huis heeft aan de vorige buurman een stuk grond verkocht toen de vorige buurman een uitbouw ging plaatsen, zodat zijn binnenmuur recht door kon lopen. Het gaat om een stuk van ongeveer 15 cm breed, doorlopend over de gehele lengte van de achtertuin. De eerste 2,5 meter is dus muur voor de uitbouw en de rest vd tuin is meegetrokken.

Nu hebben wij ook een uitbouw geplaatst. Omdat de buitenmuur van de buren over de erfgrens stond en wij ook graag een rechte binnenmuur wilden is de buitenmuur van onze buren daarbij verwijderd en onze uitbouw daar zo verder tegenaan gebouwd. Alles is netjes geïsoleerd enzovoorts. Aan het aanzicht zie je ook niks, van welk deel nu van wie is enz.

Helaas is er door miscommunicatie een conflict ontstaan met de buren. Zij waren het achteraf toch niet eens met het afbreken van de muur. Ze hebben wel toestemming gegeven om de bouw door te laten gaan.

Tijdens het zoeken naar een ‘oplossing’ heb ik voorgesteld om onze buren een geldbedrag te betalen voor de grond, alleen kwam ik er achter dat de verkoop van het stuk grond toentertijd niet officieel geregeld is. De oude bewoners hebben dit onderling met elkaar geregeld en op papier gezet. Er zijn geen officiële aktes van en het is ook niet verwerkt in het kadaster. Wij hebben van deze overeenkomst ook geen kopie, onze buren wel. Toen we hier kwamen wonen waren wij in de veronderstelling dat dit wel officieël geregeld was allemaal. Onze buren hebben dat volgens mij ook een keer benoemd maar dit ga ik niet ter sprake brengen om nog meer commotie te voorkomen.
Toen we hier achter kwamen hebben onze buren letterlijk gezegd ‘laat het dan maar zo’ en zijn wij er niet mee verder gegaan.

Nu hebben onze buren ons toch weer benaderd met de mededeling dat ze toch een oplossing willen omdat het volgens hen allemaal niet netjes is gegaan. Ze hebben een voorstel gedaan, namelijk dat wij hen €500 betalen voor de grond en dat we deze overeenkomst samen op papier zetten en ondertekenen.
Wij staan in principe open om hen een bedrag te betalen maar vinden dit alleen erg veel geld voor ongeveer 0,3 m2 (2,5 m x 10/15 cm), én doordat ik nu weet dat er toen officieel niks geregeld is ben ik gaan nadenken wat slim is om te doen..

Is het voor ons ‘slim’ om dit op deze manier op te lossen, ook gezien de toekomst?
Ik ben ook benieuwd welke rechten we überhaupt hebben. Is de grond daadwerkelijk van hen of is dit afhankelijk van of het verjaard is? Ik ben er nog niet achter in welk jaar de verkoop van het stuk grond is geweest, ik schat rond de 10, max 15 jaar.

Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is na dit lange verhaal.

Lang verhaal kort: de grond is nog van u en u mag deze opeisen, maar denk ik in dit geval is het raadzaam een erfdienstbaarheid te vestigen of opstalrecht. Niet u maar uw buren moeten u vergoeden , andersom dus. Alle partijen hadden op de hoogte kunnen zijn van het feit dat een akte niet notarieel is gemaakt en ingeschreven in het kadaster.

Ik ga ervan uit dat de muur nog geen 20- jaren staat anders is er wel sprake van verjaring en is de som geld die wordt gevraagd redelijk als daar tegenover een erfdienstbaarheid of opstalrecht komt te staan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag