Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb in april 2018 een huis gekocht. Eigenaar was overleden. Familie heeft het huis verkocht.
Nu heb ik sinds het kouder is geworden een rattenprobleem. Buurman zegt dat dit al langer speelt. Gemeente zegt dat dit ook al een langer voorkomend probleem is. Kan ik familie aansprakelijk stellen?Ik weet nog niet hoeveel het gaat kosten want er wordt begonnen met een gedeelte van de oprit uit te graven.
S nachts hoor ik ze boven mij rennen, in de muur of tussen het plafond, dat weet ik niet precies. Ben echt kwaad hierover want dat los je toch eerst op voordat je een huis verkoopt.
Wat kan ik doen? familie zal zeker zeggen dat ze hier niks van wisten. Zover ik weet hadden ze wel goed contact met de overledene.

De aanwezigheid van het rattenprobleem, kunt u aanmerken als een gebrek van de woning.
U kunt de verkoper daarvoor aansprakelijkheid houden, als dit gebrek voldoet een van de twee soorten gebreken waarvoor de verkoper na de eigendomsoverdracht nog aansprakelijk kan zijn, deze zijn de volgende twee soorten gebreken.
- een ernstig gebrek
- een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft gemeld.
Van een ernstig gebrek is sprake wanneer het gebrek een normaal gebruik van het huis in de weg staat. De koper mag verwachten dat de woning de eigenschappen heeft die nodig zijn voor normaal gebruik. De ernst van het rattenprobleem is bepalend of het een normaal gebruik van het in de weg staat. De verkoper kan voor dit gebrek aansprakelijk zijn, als het gebrek al voor de overdracht aanwezig was. Dit geldt ook als de verkoper niet van het gebrek op de hoogte was.
Bij een minder ernstig gebrek (dat normaal gebruik van de woning niet in de weg staat) kan de verkoper aansprakelijk zijn als het gebrek er al was voor de overdracht, en als de verkoper wist van het bestaan ervan, maar niets heeft gezegd. In dat geval is de mededelingsplicht geschonden. Het feit dat verkopers er niet zelf gewoond hebben, kan aan een beroep op schending van de mededelingsplicht in de weg staan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag