Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,

Ongeveer een jaar geleden hebben wij een maisonette appartement gekocht met bijbehorend dakterras. Op dit dakterras is door de eerste eigenaar een tuin aangelegd met behulp van een hoveniersbedrijf. Afgelopen voorjaar hebben wij de tuin verder opgeknapt nadat er in januari als gevolg van de hevige storm schade was toegebracht aan een gedeelte van onze tuin (de schutting met aangehechte bloembakken zijn geheel kapot gewaaid).

Onlangs kregen wij te horen dat er in de winkel onder ons dakterras lekkage is ontstaan. Als gevolg hiervan hebben wij - in opdracht van de door de VVE ingeschakelde dakdekker - een groot deel van onze tuin (in fases) moeten verwijderen. De oorzaak van de lekkage is echter nog steeds niet gevonden.

In de splitsingsakte staat vermeld dat alles wat op de dakbedekking wordt geplaatst bij herstel aan de dakbedekking voor eigen rekening en risico dient te worden verwijderd. Echter is onlangs gebleken dat bij de aanleg van de tuin door de eerste eigenaar tegeldragers op een (onjuiste) manier zijn aangelegd wat mogelijk lekkage kan veroorzaken. Of de huidige lekkage hierdoor is veroorzaakt, is nog niet bekend. Wel is bevestigd dat er een nieuwe laag dakbedekking aangebracht moet worden om de door de tegeldragers veroorzaakte poreuze plekken preventief te herstellen. Hierdoor dienen wij hoe dan ook onze gehele tuin te verwijderen en nadien opnieuw op te bouwen, met alle kosten van dien.

Vragen die voor ons resteren:
- Kunnen wij aansprakelijk gesteld worden voor de schade die is geleden door de winkel onder ons als gevolg van de lekkage (de oorzaak van de lekkage is nog niet bekend)?
- Kunnen wij door de VVE (eigenaar van het onderliggende dak en de dakbedekking) aansprakelijk worden gesteld voor de kosten die de VVE kwijt is aan de dakdekker en het aanbrengen van een nieuwe laag dakbedekking? Wij zijn slechts eigenaar van de opstal op het dak, dus de tuin.
- Kunnen wij op enige manier de door ons geleden schade (als gevolg van het afbreken en opbouwen van de tuin) verhalen op de hovenier die de tuin in eerste instantie heeft aangelegd (2009) aangezien er destijds tegeldragers op een dusdanige onverantwoorde wijze zijn gebruikt dat wij hier nu schade van ondervinden? Immers, als specialist had hij wellicht moeten weten hoe hij deze tegeldragers had moeten toepassen.

Wij horen graag uw reactie. Alvast vriendelijk bedankt.

Door de koop van het appartement bent u de nieuwe eigenaar geworden van her onroerend goed en alle daarmee samenhangende aspecten ervan, zo ook het dakterras. Waardoor u nu dus verantwoordelijk bent. U kunt géén verhaal halen op de hovenier

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag