Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste, ik heb een vraag met betrekking tot strafuitsluitingsgronden. Stel je wordt als jonge vrouw belaagd door een man en de vrouw gebruikt pepperspray om zichzelf af te weren. De vrouw weet wie het is en doet aangifte. Als er vervolgens een procedure volgt, is de vrouw die zichzelf verdedigde met pepperspray (wat illegaal is) daar strafbaar voor of wordt dat gezien als een vorm van noodweer?

Met vriendelijke groet

Als de jonge vrouw aangifte doet tegen haar belager, dan is hij de verdachte in een strafzaak. Mocht dit leiden tot een strafrechtelijke procedure dan zal de verdediging van de vrouw met pepperspray niet centraal staan, omdat de vrouw geen verdachte is in deze zaak. Wel is het mogelijk dat de belager aangifte doet tegen de vrouw wegens het gebruik van pepperspray of mishandeling. Indien dit leidt tot een strafrechtelijke procedure dan kan de vrouw voor dat laatste mogelijkerwijs een beroep doen op noodweer(exces). De rechter zal dan moeten beoordelen of het beroep op noodweer(exces) slaagt.
Ten aanzien van pepperspray zal de vrouw zich niet (succesvol) kunnen beroepen op noodweer(exces), omdat het strafbaar is om een pepperspray bij je te dragen. Dit is strafbaar gesteld in de Wet wapens en munitie. Het ligt voor de hand dat de vrouw dan vervolgd zal worden voor het voorhanden hebben en gebruiken van een verboden wapen en niet voor het feit dat de vrouw zich heeft verdedigd tegen haar belager.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord! Mocht u toch nog vragen hebben, stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag