Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb last van optrekkend vocht in de betonnen vloer. Het huis is van de woningbouw. Er is een aannemer komen kijken en die heeft het gehad over dat hij wel wat gaatjes kon boren zodat het vocht eruit kon. Er is daarna niemand meer geweest. Ik heb weer een melding gedaan bij de woningbouw maar geen reactie terug gehad. Gevolg: er staat al voor de tweede keer een nieuwe kledingkast op de vochtige plek te beschimmelen. Foto's maken is lastig. Je moet je neus erin steken om de schimmel te ruiken. Wat kan ik doen? De woningbouw werkt enorm tegen. Aansprakelijk stellen?

De vochtoverlast en schimmelvorming in uw woning zijn aan te merken als een gebrek, dat de verhuurder (woningbouwvereniging) dient te verhelpen. Als zij dit nalaat of niet afdoende maatregelen treft, dan dient u haar nadat u het gebrek al eerder heeft gemeld, nu formeel in gebreke te stellen en haar te sommeren om het gebrek binnen een redelijke termijn te verhelpen. Laat zij dit opnieuw na dan kunt u de huurbetalingen gedeeltelijk opschorten en vervolgens een huurverlaging vorderen, of wel het gebrek zelf laten verhelpen en de kosten hiervan op de woningbouwvereniging verhalen. U kunt ook via een procedure bij de huurcommissie een huurverlaging afdwingen. Deze rechtsmaatregelen zijn bedoeld als prikkel om de woningbouwvereniging haar verplichtingen als verhuurder na te laten komen. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, de zogenaamde toevoeging. U kunt dan op kosten van de overheid een advocaat inschakelen, waarbij u slechts een inkomensafhankelijke eigen bijdrage verschuldigd bent. U kunt op de website van de Raad voor Rechtsbijstand nagaan of u hiervoor in aanmerking komt. Als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wil, neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. We gaan ermee aan de slag. Mochten we vastlopen met de woningbouw dan neem ik weer contact met u op voor meer raad. Vriendelijke groet.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag