Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn schoonmoeder is met haar fiets komen te vallen door een overstekende kat. Ze is met spoed met een ambulance naar het ziekenhuis in haar woonplaats gebracht en later met spoed naar een ander ziekenhuis elders. Hier bleek ze drie fracturen in haar gezicht te hebben, bloedingen in beide voorzijden van de hersenen, een wond bij het oog, een gebroken elleboog en neurologisch letsel (concentratie en geheugen stoornissen). Na anderhalve week ziekenhuis kreeg ze het advies om vijf weken te revalideren in een centrum voor revalidatie. Zij heeft dit advies niet gevolgd en is in overleg met de artsen naar huis gegaan. Twee weken daarna kreeg ze een longembolie waardoor ze vanaf die dag haar leven lang nu bloedverdunners moet blijven slikken.
De verzekering heeft aangegeven dat zij de eigenaar van de kat aansprakelijk kan stellen voor de geleden schade. Echter, die eigenaar is niet te traceren. Haar verzekering zegt nu niets voor haar te kunnen doen. Evenals de politie / wijkagent. Ze is bij vele huizen in de straat waar ze viel langs gegaan, maar ze kan er niet achter komen van wie de kat is. Hoe nu verder? Wat kan ze nog doen?

Uit uw verhaal maak ik op dat u een verzekeraar hebt ingeschakeld om uw schoonmoeder juridische bijstand te verlenen. Ik neem aan dat het hier de rechtsbijstandverzekeraar van uw schoonmoeder betreft.

In principe heeft de rechtsbijstandverzekeraar van uw schoonmoeder gelijk. Op grond van artikel 6:179 BW is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Uw schoonmoeder zal daarom moeten achterhalen wie de bezitter van de kat is. Hierbij stuit zij al tegen een probleem aan: het vinden van de bezitter van de kat.

Stel dat de bezitter van de kat wordt gevonden. Dan is uw schoonmoeder er mogelijk nog niet. Als de bezitter ontkent en betwist dat zijn kat schade heeft aangericht dan moet uw schoonmoeder stellen en bewijzen dat de kat wel degelijk schade heeft aangericht. Op grond van artikel 150 Rv draagt uw schoonmoeder namelijk de bewijslast. Het is daarom verstandig om ook te zoeken naar getuigen van het ongeval die iets kunnen verklaren over bijvoorbeeld het ongeval en de betrokkenheid van de kat.

Dan nog een andere optie. Als uw schoonmoeder op haar fiets zat voor haar werk dan kan wellicht de schade via haar werkgever worden verhaald op basis van het Maatzorgarrest (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2008:BD3129).

Al met al is het niet eenvoudig om de schade van uw schoonmoeder te kunnen verhalen. Zie ter illustratie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2017:3304. Ik kan mij goed voorstellen dat dit onrechtvaardig aanvoelt. Mocht uw schoonmoeder een second opinion wensen (op basis van de afgesloten rechtsbijstandverzekering heeft uw schoonmoeder hier waarschijnlijk recht op) dan kunt u met toestemming (en op kosten) van de rechtsbijstandverzekeraar een gespecialiseerde letselschadeadvocaat vragen om de situatie te beoordelen.

Ik wens uw schoonmoeder veel sterkte met haar situatie en herstel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag