Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een appartement op de eerste verdieping en (nadat ik er woonde) is er een café onder mij geopend. Het lijkt er echter op dat de isolate tussen mijn slaapkamer en het café niet goed genoeg is. De exploitant heeft een vergunning voor avondhoreca met exploitatie categorie waarbij er 'niet meer dan achtergrond muziek' geproduceerd mag worden. Hoewel ik in de nota van de gemeente niet kan vinden over welk dB niveau dit gaat weet ik wel dat het als resultaat heeft dat er in mijn woning vaak 50-60dB muziek te horen is. Deze meting heb ik slechts met m’n telefoon gedaan maar is hopelijk indicatief voor de overlast die ik in mijn slaapkamer ervaar. Een horecadviseur heeft eenmalig bemiddelt en toen werd het even minder maar de geluidsoverlast is sinds de laatste weken weer terug naar het oude niveau. De exploitant reageert ook niet langer op de vraag of de muziek zachter mag. Ik ben begonnen met het bijhouden van een logboek en ben op zoek naar rechtsbijstand. De vragen die ik heb zijn als volgt:

- Hoewel ik de cafe eigenaar hier aanwijs zou de het ook kunnen dat mijn verhuurder de de plicht heeft om voor mijn ruimte het woongenot te kunnen garanderen. Speel die hier een rol? Zijn hier wetsartikelen of verbeeld zaken over bekend?

- Wat voor soort bewijslast moet ik naar op zoek gaan? Een screenshot van een gratis dB meting app op m’n telefoon klinkt niet heel sterk. Zijn er betrouwbare officiëlele instanties die voor dit doel een meting kunnen doen op aanvraag?

- Wat zijn de verdere stappen? Kan ik hiermee naar advocaat toe stappen? Zijn er nog andere zaken waar ik dit proces rekening mee kan houden?

Wat vervelend dat u overlast van het café heeft. Hier kan zeker tegen worden opgetreden. Voor de beantwoording van uw vraag of de verhuurder kan worden aangesproken is onder andere van belang of de verhuurder van uw appartement ook tevens eigenaar is van (het appartementsrecht) van de ruimte, waarin het café gevestigd is en of er een actieve Vereniging van Eigenaren is. Ongeacht het antwoord hierop is de verhuurder gehouden om u het rustig huurgenot van het appartement te verschaffen. Als gevolg van de geluidsoverlast is hiervan momenteel geen sprake. De geluidsoverlast, die door het café wordt veroorzaakt valt dus aan te merken als een gebrek, dat de verhuurder dient te verhelpen, nadat hem dit gebrek is gemeld. Indien hij dit nalaat., dan dient u de verhuurder in gebreke stellen en te sommeren om binnen een redelijke termijn maatregelen tegen de exploitant van het café te treffen, zodat de overlast wordt beëindigd. Laat hij dit ook na, dan bent u gerechtigd om de huur tijdelijk op te schorten en om bij de kantonrechter een huurprijsverlaging te vorderen.

De dB meting met uw telefoon biedt een begin van bewijs, maar is voor de rechter vermoedelijk niet voldoen. Er zijn verschillende bureau's die zonodig een akoestisch onderzoek ter plaatse kunnen uitvoeren, maar hiervoor zal in elk geval de medewerking van de exploitant vereist zijn, zodat een dergelijk onderzoek in deze fase nog geen zin heeft. Om de ernst van de overlast aan te kunnen tonen, doet u er goed aan om zelf een logboek bij te houden, geluidsopname te maken en melding van de overlast bij de politie te doen op elk moment dat deze zich voordoet. Ik raad u ook aan om de overlast bij de gemeente te melden en op controle en handhaving aan te dringen.

Het kan geen kwaad om de voorbereidende fase rechtsbijstand van een advocaat in te schakelen, opdat er het optuigen van de zaak geen fouten worden gemaakt. Ik ben desgewenst graag bereid u in deze kwestie te adviseren en zonodig bij te staan. Heeft u nog vragen of wilt u rechtsbijstand neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag