Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Kreeg in 2002 een taakstraf van 240 uur en ben sinds verhuisd. Nu wil ik naar NL maar weet niet of ik zonder problemen binnen mag komen. Straf was omdat mijn ex Opium had en de rechter toendertijd zei dat ik het wist. Dus ik had zelf niks bij.

Ik neem aan dat u de Nederlandse nationaliteit heeft en dat u uw taakstraf hebt vervuld. Dan is er op zich geen belemmering om u weer in Nederland te vestigen. Wanneer u veroordeeld bent voor een misdrijf houdt u een strafblad tot in ieder geval 20 jaar na de veroordeling en wanneer dit een misdrijf betrof waarop 6 jaar of meer stond, dan is dat 30 jaar. Dit hoeft op zich niet te betekenen dat u nooit een verklaring omtrent het gedrag zou kunnen krijgen.
Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit heeft en ook geen EU burger bent, dan kan dit een extra moeilijkheid opleveren, naast alle andere voorwaarden waaraan u zou moeten voldoen ( paspoort, inkomen). De IND toetst dan of u een gevaar oplevert voor de Nederlandse openbare orde.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Taakstraf is niet vervuld wegens verhuizing.
Nl nationaliteit wel aanwezig.
Vervalt de straf? Na hoeveel jaar?


Of de straf is vervallen hangt af van het feit waarvoor u veroordeeld bent ( misdrijf /overtreding) en hoeveel jaar daar maximaal op staat. Bij overtredingen is alles verjaard. Voor misdrijven waarop de maximumstraf tm 3 jaar is de verjaringstermijn voor het niet meer kunnen ondergaan van de straf 6 jaar plus een derde van 6 jaar, wordt dus samen 8 jaar. Sinds 2010 hoefde u dan uw taakstraf al niet meer te vervullen. U zou nog opgeroepen kunnen worden wanneer u bent veroordeeld voor een misdrijf waarop 3 jaar of meer staat. Maar dat spant erom. Verjaringstermijn is dan ( bij straf tot max 8 jaar) 12 jaar plus een derde van 12 = 16 jaar. Dan zitten we inmiddels in 2018. Wanneer uw straf gekoppeldis aan een misdrijf waarop 8 jaar of meer staat dan kan de straf nog tenuitvoergelegd worden. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag