Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Als bestuurder van een ideële stichting ben ik ooit voor het leven benoemd maar nadien zijn de statuten gewijzigd in een vijf jaars periode qua verlenging.
Hoe zit het dan met mijn positie als die tussentijdse benoeming niet heeft plaatsgevonden op officiel wijze

Een benoeming tot het bestuur van een stichting kan niet 'zomaar' worden gedaan, daar zal een bestuursbesluit aan vooraf moeten gaan. Met de toestemming tijdens de bestuursvergadering krijgt met pas akkoord. Is dit niet voldaan dan heeft uw benoeming géén rechtsgrond, tenzij, dit alles berust op een voorlopige aanstelling.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De benoeming indertijd was via een bestuursbesluit en op dat moment gold een onbeperkte zittingsduur tenzij op eigen verzoek, overlijden of in onmacht of onbekwaam of art BW 2:28.
Later zijn de statuten omgezet naar een periode van vijf jaar met verlenging.
De vraag is dan ook , moet die periodieke benoeming dan ook na die vijf jaar weer gebeuren met een bestuursbesluit of kan ik mij beroepen op de eerste benoeming waarbij de genoemde voorwaarden gelden en ik zonder herbenoeming kan aanblijven.


Zoals u nu uw verhaal doet, gaat uw éérste benoeming van rechtswege automatisch mee over naar het volgende termijn. Echter, de wijziging van de statuten zal wel een akkoordverklaring aanwezig moeten zijn van de bestuursleden en een verzoekschrift wat is ingediend aan de rechter voor deze aanpassing.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag