Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte meneer of mevrouw,

Graag wil ik uw aandacht vragen voor het volgende probleem.

Mijn student NT2 Dhr X leeft al enkele maanden op straat. Hij is een gevluchte statushouder uit Syrië en hij is bezig met zijn inburgering. Tijdens zijn inburgeringsperiode is meneer gescheiden van zijn echtgenote. Ze kunnen vanwege privéredenen niet meer samen in één huis wonen en zij woont nu met hun kinderen in een huis dat hen destijds toegewezen werd door de gemeente.

Het is zeer schrijnend voor de heer X om in deze omstandigheden te leven. Hij gaat elke avond naar een opvangcentrum waar er strenge regels gelden en er een gevangenissfeer hangt. Meneer is zeer intelligent en volgt een zeer intensief traject dat normaal alleen onder de meest ideale omstandigheden succesvol afgelegd kan worden. Ondanks zijn barre levenssituatie maakt meneer er telkens het beste van en levert goede prestaties. Dit getuigt van een groot doorzettingsvermogen en een grote bereidheid om zich ergens voor in te zetten. Hij heeft ook van alles geprobeerd om uit deze situatie te komen. Het resultaat:

-Bij een AZC kan hij niet terecht nu hij een status heeft.
-Vluchtelingenwerk heeft gezegd niets voor hem te doen, omdat zij vluchtelingen alleen het eerste jaar na hun aankomst bijstaan.
-Zijn contactpersoon bij de gemeente is nauwelijks bereikbaar laat hem aan zijn lot over.
-Zelfstandig een woning vinden is vrijwel onmogelijk.

Hij is nog maar enkele maanden terug in Nederland, en heeft geen netwerk en kent zijn rechten niet. Er is niemand die hem juridische steun geeft en hem begeleidt in het opnieuw opbouwen van zijn leven.

Er moet toch een organisatie zijn die hem kan wijzen op zijn rechten en hem kan begeleiden in het aanspraak maken hierop? Ieder persoon heeft toch recht op een woning en een menswaardig bestaan?

Ik vraag me af of de rechtswinkel hem in contact kan brengen met een jurist die hem pro deo kan bijstaan in het opkomen voor zijn rechten.

Ik schrijf dit bericht namens hem omdat zich voor zijn gevoel nog niet helemaal goed kan uitdrukken in de Nederlandse taal. Ik zal deze correspondentie derhalve met hem delen.

Hoogachtend,
Mentor en docent NT2 van Dhr X

Wat een vervelende situatie.
Mijn huisadvocaat is uiteraard bereid de zaak op zich te nemen en gefinancierde rechtsbijstand aan
te vragen. dit kan worden aangevraagd met de inkomensgegevens van het peiljaar en dat is 2017.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag