Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Concurrentiebeding. Op zoek naar een nieuwe uitdaging in mijn werk denk ik deze gevonden te hebben bij een bedrijf wat is gevestigd in Zwammerdam (Zuid Holland). Nu heb ik in mijn huidige arbeidsovereenkomst (onbepaalde tijd) een stukje staan over concurrentiebeding en nu wil ik weten of ik zonder zorgen in dienst kan treden bij dit bedrijf en bv welk werkzaamheden mag verrichten in Noord Holland.

In mijn arbeidsovereenkomst staat de volgende letterlijke tekst:

Het is voor de werknemer verboden om zonder schriftelijke toestemming van de werkgever gedurende een jaar na beëindiging van de dienstbetrekking bij een onderneming in diens te treden dan wel voor eigen rekening een onderneming te drijven (direct of indirect) binnen Noord Holland, waarbij gelijke of gelijksoortige producten of diensten worden vervaardigd, verhandeld en/of diensten verricht. Bij overtreding van dit beding is de werkgever een direct opeisbare boete ten gunste van de werkgever verschuldigd. Deze boete bedraagt €1.000,- voor elke dag dat de overtreding duurt, onverminderd het recht van de werkgever op volledige schadeloosstelling.

Als ik bovenstaande tekst lees lijkt het mij dat ik wel degelijk mag werken binnen Noord Holland alleen niet in dienst mag treden bij een werkgever binnen Noord Holland, klopt dit ?

Gr.

Het concurrentiebeding lijkt ruimer te zijn opgesteld dan enkel met betrekking tot een dienstverband. Of het beding zou worden overtreden in uw geval kan met de gegeven (beperkte) informatie moeilijk worden bepaald. Het komt aan op alle feiten en omstandigheden zoals onder meer de aard van de werkzaamheden die u uitvoerde en die welke u gaat uitvoeren in een nieuwe betrekking en welke producten worden vervaardigd. Onder omstandigheden kan de rechter worden gevraagd om een concurrentiebeding (deels) te vernietigen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Wat bedoeld u met “lijkt breder te zijn opgesteld”. Er staat toch letterlijk dat ik niet in dienst mag treden bij een onderneming in noord holland die hetzelfde doet als mn huidige werkgever.

Als voorbeeld werk ik nu bij een tandarts als assistent en wil ik als assistent gaan werken in zuid holland. Mag dit dan volgens u?


Reactie van de vraagsteller

Het is voor de werknemer verboden om zonder schriftelijke toestemming van de werkgever gedurende een jaar na beëindiging van de dienstbetrekking bij een onderneming in diens te treden dan wel voor eigen rekening een onderneming te drijven (direct of indirect) binnen Noord Holland, waarbij gelijke of gelijksoortige producten of diensten worden vervaardigd, verhandeld en/of diensten verricht.

Het bedrijf zit in Zuid Holland maar doet dezelfde werkzaamheden...als ik de tekst letterlijk lees mag ik dus wel in dienst treden bij een werkgever in iedere provincie behalve in Noord Holland ook al doen zij hetzelfde als mijn huidige werkgever. Mocht dit niet het geval zijn dan is het beding dus niet begrensd op Noord Holland maar eigenlijk onbegrensd in mijn vakgebied en mag ik dus nergens anders werken als bij mijn huidige werkgever.


Als u wilt kunt u telefonisch contact met mij opnemen. Dan kunnen we de zaak persoonlijk bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik besef me dat ik geen jurist ben echter hoop ik dat er iemand is die mij in Jip en Janneke taal kan uitleggen waarom ik niet van de ene regionaal opererende aannemer naar een landelijk en wereldwijde aannemer mag overstappen rekening houdende met het concurrentiebeding vanuit mijn contract.

Ik lees letterlijk dat ik niet in dienst mag treden bij een aannemer (die hetzelfde doet) binnen Noord Holland maar ik lees niet dat ik niet in dienst mag treden bij een aannemer buiten Noord Holland die (ook) werkt binnen Noord Holland.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag