Stel vraag

Particulier


L.S.,

Mijn vader woont sinds 2 jaar in Maleisie met zijn tweede vrouw. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen, maar beide hebben twee kinderen uit eerdere huwelijken (waarvan ik er dus 1 ben). In Nederland is geen bezit, alleen een bankrekening saldo. Het bezit (appartement, aandelenportefeuille en andere belegging) is volledig in Maleisie. Zij hebben beide de nederlandse nationaliteit. Er is geen testament. Onder welk erfrecht vallen zij als mijn vader of zijn vrouw nu overlijdt, of over bv 4 jaar overlijdt? Waar moet erfbelasting worden betaald? Ik realiseer me dat dit een ingewikkelde kwestie is en vraag me af wie kan helpen. Een advocaat? fiscalist? notaris?

Een bankrekening is bezit ( Nederlands) . Het Haags Verdrag inzake erfopvolging verklaart het Nederlandse recht van toepassing omdat uw vader nog geen 5 jaren elders woont ( buiten Europa) .
zie de link, inmiddels is er voor de unie ander recht. U hebt een internationaal erfrecht specialist nodig , maar dat is eigenlijk alleen te adviseren als er veel vermogen is. https://wetten.overheid.nl/BWBV0002000/1989-08-01#Verdrag_2_Verdragtekst_HoofdstukI_Artikel1

Overigens kan het zijn het recht van Maleisie dit artikel niet erkend en dus zal er aldaar afgewikkeld worden, als er niet vooraf is bestudeerd hoe dit te voorkomen. En waar partijen erfrechtbelasting betalen is weer afhankelijk van de andersoortige afspraken/ verdragen en staat hier dus los van. Voorkomen moet worden dat men in twee landen afdrachtplichtig is .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag