Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader is 2 jaar geleden overleden en zijn huidige vrouw gaf mij een envelopje met een kleine bijdrage van 50 euro met als antwoord hier heb jij ook wat .Ik heb het een tijd late rusten heb ook geen contact met haar maar mijn vraag is mag dit zo maar dat zij bepaald wat ze geeft.Nou weet ik dat het heus geen grote bedragen waren maar toch vind ik het vreemd wat moet ik doen want iedereen zegt je hebt recht op je kindsdeel mag zij dit zo negeren en waarschijnlijk had mijn vader ook niks op papier staan

U heeft inderdaad recht op uw kindsdeel wat u nog steeds kan opeisen. Het afdoen met een gift in een envelop is niet echt passelijk. Dat er niets op papier staat is niet noodzakelijk, daat u wellicht de enige erfgenaam bent. Mocht deze vrouw niet getrouwd zijn geweest met uw vader dan heeft zij nergens recht op. Enkel de vrouw waarmee uw vader getrouwd was. Vragen? Stel ze gerust

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben niet zijn enige kind hij was getrouwd met deze vrouw maar welke stappen moet ik ondernemen vind het ook best moeilijk en helemaal omdat het nogal een dominante vrouw is.Natuurlijk speelt het ook in mijn hoofd laat het maar rusten maar aan de andere kant dan komt zij er natuurlijk makkelijk vanaf .Eigenlijk sorry is mijn vraag welke stappen moet ik ondernemen om er achter te komen wat mijn kindsdeel is .groetjes Veronique Raggers


Wat aan de orde is dat er een boedelbeschrijving moet worden gemaakt. Dat kunt u eisen van de betreffende vrouw. Als zij dat niet doet kunt u langs gerechtelijke weg dat vorderen.
U kunt beginnen met het vragen van een verklaring van erfrecht.
Wat is een verklaring van erfrecht?
Een verklaring van erfrecht is een document dat je nodig kunt hebben bij het regelen van geldzaken van iemand die is overleden. In een verklaring van erfrecht staat:

wie er is overleden
of er een testament is gemaakt door degene die overleden is
wat er in dit testament staat
wie de erfgenamen zijn
eventueel: wie de executeur is (degene die de financiƫle zaken rond de erfenis regelt)
Een verklaring van erfrecht wordt opgemaakt door een notaris. Dit doet de notaris pas nadat hij of zij onderzoek heeft gedaan naar alle erfgenamen en de wilsbeschikkingen van de persoon die is overleden. Omdat het niet altijd makkelijk is om alle erfgenamen te achterhalen, kan het soms weken tot maanden duren voor de verklaring van erfrecht klaar is.

Wanneer heb je een verklaring van erfrecht nodig?
In de volgende gevallen heb je bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht nodig:

Als je moet aantonen dat je recht hebt op het geld van de persoon die is overleden en dat niet op een andere manier kan. Bijvoorbeeld als je niet getrouwd was met de overledene of als je geen familie bent.
Als degene die is overleden onroerend goed op zijn naam had staan in het Kadaster, bijvoorbeeld een huis, een stuk grond of een boot. De verklaring van erfrecht maakt dan duidelijk wie de nieuwe eigenaren zijn.
Als een verzekeringsmaatschappij vraagt om de verklaring, bijvoorbeeld voor een levensverzekering.
De bank of de verzekeraar vertelt je wanneer je een verklaring van erfrecht nodig hebt. Zo weten zij zeker dat jij inderdaad een erfgenaam bent van de overleden rekeninghouder en dat je recht hebt op het geld.

heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag