Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik wikkel een erfenis af voor mijn dochter. Haar moeder had een VOF samen met iemand anders. Hier moet een jaarrekening voor komen tot het moment van overlijden en er moet vereffend worden. Dit duurt echter heel erg lang en ook de gegevens komen maar niet op tafel. Ondertussen moet er wel wat geregeld worden met de nalatenschap, ik kan dit niet laten liggen. Mijn dochter heeft benificiar aanvaard omdat het niet duidelijk is of er schulden waren. De partner in de VOF wil nu, om te helpen, wel een document tekenen waarin staat dat mijn dochter niet aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schulden uit de VOF zodat wij in de tussentijd verder kunnen en zij in ieder geval de erfenis kan gaan accepteren en verder afhandelen.

Hoe moet zo'n document eruit zien? Wat moet er in staan etc. Kunt u mij daarmee helpen met een voorbeeldbrief?

Een overeenkomst met de andere vennoot geldt niet voor de crediteuren. Zij kunnen steeds bij u aankloppen. Een overeenkomst tussen de vennoten is wel mogelijk maar de inhoud daarvan is afhankelijk van de specifieke situatie.
Ik adviseer u om aan de betreffende boekhouder die de jaarrekening en/of overige financiƫle gegevens moet leveren , een redelijketermijn te stellen waarbinnen hij zijn werkzaamheden moet hebben afgerond. Wat redelijk is is ook afhankelijk van de tijd die hij voorbij heeft laten gaan. Dan zit er tenminste schot in de zaak.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een overeenkomst tussen vennoten is wel mogelijk. Wat bedoel je daarmee? Er is nog 1 vennoot en mijn dochter als erfgenaam van de andere vennoot. Kunnen zij niet onderling die afspraak maken en op papier zetten? Volgens de notaris konden de vennoten wel iets tekenen waarbij, na vereffening, de erfgenaam van de vennoot gevrijwaard zou zijn van latere claims. Niet voor 100 procent en daarom is er ook benificiar aanvaard, zodat die claim nooit hoger kan zijn dan de waarde van de nalatenschap. Dit is dan nog voor de vereffening, maar wordt het document dan niet ongeveer hetzelfde?


Tussen de vennoten, dus de vennoot en de dochter in dit geval, kan worden afgesproken dat de ene vennoot zelf verantwoordelijk en aansprakelijk zal zijn voor vorderingen van crediteuren, echter die crediteuren kunnen juridisch gezien hun vordering blijven verhalen op de dochter.

Dus de overeenkomst met de vennoot en de dochter geldt alleen tussen hen. Indien eventueel een crediteur gaat verhalen bij de dochter dan heeft de dochter een vordering op die vennoot.

De notaris heeft geen gelijk. De dochter wordt, uit oogpunt van de crediteuren nooit gevrijwaard van latere claims.

Als u nog een telefonische toelichting wenst zonder kosten dan kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag