Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Hallo, ik heb een vraag. Ik krijg de laatste tijd heel vaak bekeuringen in de bus omdat ik mijn hond onderweg niet heb aangelijnd. Maar ik wordt nooit ter plekke aangehouden en krijg dus ook een bewijs mee dat ik ben bekeurd. Dus de stadswachten rijden gewoon voorbij en dan ligt er een paar dagen later een bekeuring in de brievenbus. Ben al een paar keer voor de rechter moeten verschijnen en toen werd ik veroordeeld, hoewel er geen schriftelijk bewijs was dat de hond niet aangelijnd was. Deze week opnieuw 2 bekeuringen in de bus. Dit zegt mij dat de stadswacht gewoon langsrijden en zomaar bekeuringen uitschrijven, terwijl ze niks kunnen bewijzen. Maar toch worden ze telkens in het gelijk gesteld en moet ik maar betalen. Ik overweeg al om mijn hond weg te doen in verband met dit gedoe. Dus mijn vraag: Mogen ze zonder enige waarschuwing of mij aanhouden bekeuringen uitschrijven?? Want zo is het telkens hun woord tegen het mijne en dan winnen hun alsnog. Ik ben hier heel erg overspannen van geraakt. Hoop zo spoedig mogelijk een antwoord te mogen ontvangen.

Nee, dat mag niet. Als zich een redelijke mogelijkheid tot staandehouding voordoet, dan mag de verbalisant daarvan niet afzien. De verbalisant moet dus een staandehouding verrichten, als deze mogelijkheid zich voordoet. En wat nu als de verbalisant tóch afziet van een staandehouding? Dan is de boete opgelegd in strijd met de wet. De boete wordt dan vernietigd: u hoeft de boete dus niet te betalen.

In een arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden d.d. 25 september 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:7224), werd het volgende door de rechter gezegd:

(...)"Deze bepaling moet aldus worden verstaan dat ingeval zich een reële mogelijkheid tot staandehouding van de bestuurder van het motorrijtuig, waarmee de geconstateerde gedraging is verricht, voordoet, die bepaling buiten toepassing dient te blijven en de sanctie aan die bestuurder dient te worden opgelegd (...). Vragen? Stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk bedankt voor Uw snelle antwoord. Hier ben ik ontzettend blij mee. Nu heb ik nog een andere vraag die me nu net te binnen schiet.
Aangezien ik een paar keer eerder toch heb moeten betalen, kan ik daar nu nog werk van maken en het geld van de boetes terug vorderen??


Als het bezwaartermijn niet is verstreken wél. Mocht dit wél het geval zijn dan kunt u de zaak laten heropenen vanwege niet feiten en omstandigheden, waar ik u desgewenst juridisch in bij kan staan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De laatste rechtszaak dateert van een paar maanden geleden.
Wat zou ik U dan moeten betalen als ik Uw juridisch advies accepteer??



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag