Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In maart 2017 heb ik mijn huidige woning gekocht. Het was mij bekend dat mijn buurman me recht van overpad verleent over zijn oprit om mijn woning te bereiken. Er staat een erfdienstbaarheid van weg geregistreerd maar geen nadere bijzonderheden zo ver
ik na kan gaan in mijn akte.

Mijn buurman onderhoud de oprit niet. Toen ik hem daarover spraak gaf hij aan dat de oprit 24 jaar oud is en daarom ligt het zo. Het wordt steeds lastiger om lopend of met de fiets over "mijn stuk" van de oprit te lopen. Verder maakt de buurman de oprit niet schoon bij slechtweer en de afwatering is ook slecht.

De verhouding is helaas niet goed. Toen ik hem in de zomer aansprak omdat we behoorlijk last hadden van overhangende takken van pruimenboom liep de situate uit de hand. Het was ook tijdens dit gesprek dat ik hem aansprak over zijn oprit. Gelukkig heeft
hij wel zijn bomen teruggesnoeid maar helaas met de oprit is er niks gebeurd. Contact is ook bijna onmogelijk omdat de buren geen gesprek kunnen voeren.

Mijn buurman is ook onbetrouwbaar omdat hij kwam gemaakte afspraken niet na om kosten te vergoeden die ik na zijn goedkeuring gemaakt heb om het tuin schoon te maken.

Mijn buurman rijdt minimaal 3 keer per dag over zijn oprit. Ik gebruik mijn auto max 3 @ 4 keer per week. Voor de rest fietsen we of lopen we.
Mijn vrouw is chronisch ziek en slecht ter been.

Mijn vragen zijn:

1) Wie moet opdraaien voor de kosten van noodzakelijke onderhoud?

2) Wat kan ik doen om mijn buurman te bewegen om zijn oprit te onderhouden.

3) Indien nodig kan ik eventueel de rechter vragen om te helpen en zo ja hoe?

Onderhoud aan de erfdienstbaarheid , is doorgaans voor de beperkt gerechtigde of als de erfdienstbaarheid zelf onderdeel vormt van een mandelig stuk, alle gerechtigden samen. U kunt dus uw buurman aanschrijven om samen met u de oprit te herstellen en te onderhouden. Wat precies de inhoud is van de zakelijke overeenkomst van weg wordt bepaald door het feitelijk gebruik, als niets op papier staat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het spijt me maar ik begrijp niet helemaal wat u zegt.

Oprit is volledig eigendom van de buurman.. In akte zijn geen afspraken over onderhoud maar hij heeft 24 jaar niks gedaan.

In gesprek gaan lukt niet omdat de buurman onbetrouwbaar is gebleken. Welke rechtsmiddelen heb ik indien buurman niet mee wilt werken?


Het heersende erf moet wettelijk het onderhoud uitvoeren dat noodzakelijk is voor de uitoefening van de erfdienstbaarheid., voor wat betreft de werken. Zijn er geen aangebrachte werken dan geldt dat het onderhoud gedaan moet worden zoals dat feitelijk gebeurde. In uw geval is er in het geheel geen onderhoud gepleegd, u kunt het beste in overleg gaan met uw buurman hoe nu verder te handelen. Er zijn wel rechtsmiddelen zoals een gebod tot handelen eventueel afgedwongen door een rechterlijke uitspraak echter er is niets afgesproken over wie moet onderhouden , niet in de akte en zoals blijkt ook niet uit het feitelijk handelen .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag