Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vraag:

Een woningeigenaar liet een woning illegaal splitsen. De aangevraagde vergunning was namelijk op goede gronden geweigerd.

Vervolgens verzocht de eigenaar een notaris een splitsingsakte op te maken en deze notaris deed dit. Op grond van deze akte werd de splitsing ook kadastraal vastgelegd. De eigenaar bewoog zich vervolgens in het rechtsverkeer alsof de splitsing legaal was onder verwijzing naar de kadastrale situatie.

Is de notaris verwijtbaar voor het opmaken van een splitsingsakte terwijl het vastgoedobject in kwestie niet met de vereiste vergunning gesplitst was.

Uiteraard, de notaris had éérst vooronderzoek moeten doen en dat heeft hij/zij nagelaten. Het klakkeloos opstellen van akte's zonder voorkennis is niet toelaatbaar en kan zelfs worden ontbonden vanwege valsheid in geschrifte. Dit kan ook een forse berisping opleveren tégen de notaris. Vragen? Stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het antwoord van de heer Groenewegen:de notaris loopt niet alleen de kans op een tuchtrechtelijke straf (berisping of schorsing) mogelijk zal hij ook een bestuurlijke boete verschuldigd zijn. De akte van splitsing kan niet zondermeer worden ontbonden, wel kan in een procedure gevorderd worden dat betrokken partijen de gevolgen van de akte ongedaan maken, bij gebreke waarvan een dwangsom verschuldigd is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag