Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een vervelende kwestie;

Onze zoon zit bij een kinderdagverblijf. Deze ondernemer stopt met haar activiteiten en in hetzelfde gebouw vestigt zich een nieuwe ondernemer met dezelfde activiteit; een kinderdagverblijf.

Er is geen fusie of iets. Gewoon een ander bedrijf.
De oude en nieuwe ondernemer werkten niet samen en kenden elkaar 'niet' voor die tijd.

-
Wij kregen van de nieuwe ondernemer een bericht dat wij geen nieuw contract zouden krijgen, omdat wij nog een kleine betaalachterstand zouden hebben bij de vorige, oude, gestopte ondernemer.
Uiteindelijk kregen wij dit contract wel na veel getouwtrek en een betaalde 'borg', maar dit heeft veel moeite gekost.

Het restantbedrag bij de oude ondernemer is door ons nog niet voldaan. Naar mijn idee heeft deze oude ondernemer persoonlijke gegevens van ons verstrekt aan de nieuwe ondernemer. Is dit niet in strijd met de AVG ? Temeer vervelend omdat wij pas 2 weken voor de start van de nieuwe ondernemer en eerste dag van ons kind daar dit bericht te horen kregen.

Nu krijg ik van een advocatenkantoor een brief waarin staat dat ik de achterstand moet voldoen en anders worden er maatregelen genomen. Mijn bericht omtrent het schenden van de AVG zou niet juist zijn; de oude ondernemer heeft alleen doorgegeven aan de nieuwe ondernemer dat wij (en een aantal andere ouders) een achterstand bij haar hadden, dus dat de nieuwe ondernemer moet oppassen met verstrekken van contracten.

Dit staat nu zwart op wit, dat het gaat om doorgeven van betaalgedrag etc.

Wellicht kan iemand van u mij hiermee helpen door een passend antwoord.

De advocaat heeft het niet bij het rechte einde. Het verstrekken van deze gegevens heft een blokkerende werking op blijkens het overeenkomstenrecht. Het verstrekken van deze gegevens had men u allen van op de hoogte moeten stellen. Ook valt dit handelen onder belangenverstrengeling mochten de ondernemers elkaar niet 'kennen'. Vragen? Stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nu is dan de vraag; dit zal dan waarschijnlijk een gang naar de rechtbank worden. Wat adviseert u omtrent de achterstand die nog open staat? Een rechtsgang brengt kosten met zich mee natuurlijk en wellicht een (hoge) boete voor de gestopte ondernemer, omdat deze de informatie heeft gedeeld zonder toestemming en dus de AVG heeft genegeerd. Kan ik een brief opstellen met hierin dat ik een zaak met vertrouwen tegemoet zie? Dat ik deze stappen niet zal nemen wanneer de achterstand zal worden kwijtgescholden (met oog op een hoge boete)? Of kan ik een soort schadevergoeding eisen en hoe hoog moet deze dan zijn? Kortom; wat nu te doen? Ik hoop dat u mij hierin van goed advies kunt voorzien.

Gaat deze advocaat er een zaak van maken (van de achterstand), kan ik dan tijdens die zitting een boete eisen?


U zult een een minnelijke schikking voor moeten stellen. De hoogte van het schadebedrag kan ik niet voorzien daar ik daar de gegevens niet voor heb en ook de geleden schade heb ik geen zicht op. Desgewenst, kan ik u wél juridisch bijstaan in deze. Procederen is uiteraard de allerlaatste optie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste heer Groenewegen. Ik heb een schikking voorgesteld. Het advocatenkantoor blijft erbij dat ik de achterstand moet voldoen en reageert verder niet meer op mijn uitspraak omtrent het verbreken van de AVG-regels/wetten. Hier had ik hem tot 6 februari j.l. de tijd voor gegeven.

De 'oude' ondernemer zou ik graag willen dagvaarden voor het schenden van mijn privacy zonder toestemming. Wellicht is een brief van een jurist zoals u vooraf handig en misschien geeft dit net een 'zetje'. Uiteindelijk is het wel opgelost en hebben wij een contract bij de nieuwe ondernemer, maar zoals gezegd heeft dit veel tijd en moeite gekost. Ik vind dat de oude ondernemer hiervoor mag worden beboet. Het had tenslotte voorkomen kunnen worden.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag