Stel vraag

Particulier


Een tijdje geleden ben ik via Marktplaats opgelicht en alhoewel het financieel belang niet super groot is, wil ik er desondanks wel achteraan gaan. Via een civiele rechtszaak is het zoals u weet mogelijk om de oplichter te verplichten het geld terug te betalen.

Via Social Media ben ik al een adres te weten gekomen, maar ik weet niet zeker of dit zijn eigen persoonlijk adres is of juist die van zijn (mogelijk niet geregistreerde) vriendin/partner.

De vraag is nu hoe ik via de bank alsnog zijn adres kan achterhalen. Het welbekende trucje dat je per ongeluk het geld overgemaakt zou hebben, heeft helaas niet mogen baten bij de ING. Ik heb dus een rechterlijk bevel nodig om de ING hiertoe te dwingen. Is het voor mij mogelijk om zonder advocaat de ING voor de rechter te slepen om ze te dwingen het adres van de persoon in kwestie aan mij af te staan?

Als u een procesverbaal heeft van oplichting, dán zal de ING anders reageren en moeten zij hun zorgplicht nakomen als bank ten opzichte van de gedupeerde. Vragen? Stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste heer Groenewegen,

Helaas heb ik dus ook al geprobeerd wat u suggereert. Dit ben ik vergeten erbij te vermelden. Eerst heb ik gezegd dat het allemaal per ongeluk was, vervolgens na aangifte en nogmaals verzoek alsnog geen positief antwoord gekregen van de ING. Waar hun antwoord op neerkomt is dat ze niks willen delen, omdat ze aangeven geen partij hierin te zijn. Hieronder geef ik een citaat uit de brief van de ING:

"Als aangifte van een strafbaar feit is gedaan bij de politie kunnen de NAW gegevens van de rekeninghouder bij de bank worden gevorderd op grond van artikel 126nc Wetboek van Strafvordering. De bank geeft gehoor aan een dergelijke wettelijke verplichting. U heeft aangifte gedaan bij de politie. Mogelijk kunt u zich als benadeelde partij voegen. In het eventueel daaropvolgend strafproces uw geld terugkrijgen en inzage in de processtukken verzoeken aan het OM. Wanneer het OM niet tot vervolging overgaat, zult u via een civiele procedure mogelijk het geld terug willen vorderen. Wij begrijpen dat u daarvoor de NAW-gegevens van de rekeninghouder wenst. De bank is echter geen partij bij de overeenkomst. Banken nemen een bijzondere positie in de maatschappij. Klanten van een bank moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonsgegevens slechts in uitzonderlijke situaties aan derden worden verstrekt. Dit is bevestigd door de Rechtbank Midden-Nederland op 13 september 2013 (KG ZA 13-551). De bank mag en kan niet zomaar klantgegevens aan een derde verstrekken. Dit om redenen van privacy en vertrouwelijkheid. De bank moet zich houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Wanneer de bank gegevens verstrekt, raakt zij betrokken bij de overeenkomst terwijl zij daar geen partij bij is. Dit vraagt om een zorgvuldige belangenafweging in ieder geval afzonderlijk. Bijvoorbeeld of sprake is van fraude. De bank is hierin niet perse deskundig, dit behoort tot de expertise van de politie. Dus zo lang er mogelijkheden zijn voor iemand om elders de gegevens te verkrijgen moet hieraan de voorkeur worden gegeven.

Beroep
Mocht u het niet eens zijn met onze beslissing op uw bezwaar dan kunt u daartegen in beroep gaan. Uw beroepschrift kunt u voorleggen aan de directie van de ING door, binnen 6 weken na dagtekening van deze brief, een brief te sturen naar: ING Bank N.V. t.a.v. de Directie Antwoordnummer 230 1000 XA AMSTERDAM"

Daarom is mijn vraag of ik zonder advocaat de ING voor de rechter kan slepen en achteraf de gemaakte kosten (zonder advocaat zullen dit enkel de griffiekosten zijn) op hun kan verhalen.

Bovendien moet ik er wel bij vermelden dat ik in verband met andere bezigheden destijds (bijna een jaar geleden) geen bezwaar heb gemaakt binnen de gestelde termijn van 6 weken. Het verhalen lijkt mij wat moeilijker geworden omdat ik zelf niet tijdig beroep heb ingediend en hun daarmee dus niet de kans heb gegeven om deze gegevens alsnog af te staan. Mij lijkt het om die reden verstandig om vanaf nul nogmaals bij hun aan te kloppen voor de gegevens en als ze dan weer met een beslissing komen ook nog eens in beroep gaan en dan pas een rechtszaak aanspannen. Ik zou echter niet weten



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag