Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur samen met 3 andere studenten een kamer in een groot herenhuis. De eigenaar hiervan woonde beneden maar is enige tijd geleden (+/- 2 maanden) geleden overleden. Het huis wordt via een executeur testamentair verkocht en door hem werd ons bericht dat de huurovereenkomst (mondelijk, woon hier nu 8 jaar) daardoor te einde zou komen. Wij hebben daarop aangegeven dat verkoop geen rechtsgeldige reden is om de overeenkomsten op te zeggen, maar open staan voor gesprek. Als reactie daarop hebben ze een notaris kantoor ingezet die nu de huur heeft opgezegd met ingang van augustus dit jaar op basis van dringend eigen gebruik. Kunnen zij zomaar deze wissel maken, en in hoeverre moeten zij toelichten wat de precieze reden is. Er staat nu alleen dringend eigen gebruik als algemene reden.

Verkoop breekt geen huur. Dus de huurovereenkomst kan, omdat de woning wordt verkocht, niet worden opgezegd.
Ik adviseer u om die notaris schriftelijk te berichten dat u niet akkoord gaat met de opzegging en dat u , als er toch verder actie wordt ondernomen door de erven of de notaris, u de zaak uit handen geeft en met aansprakelijkheidstelling van de kosten van rechtsbijstand.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Verkoop breekt WEL huur, daar het zo is dat de erfgenamen die niet bevoegd zijn het gehuurde aan een ander in gebruik te geven of te onderverhuren, gedurende zes maanden ná het overlijden van de huurder de huurovereenkomst opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden. Jammer, dat u verkeerd wordt ingelicht.

Beoordeel dit antwoord:

Uit artikel 7:229 lid 1 BW volgt dat de huurovereenkomst niet wordt beëindigd door het overlijden van de huurder of verhuurder. De erfgenamen van de overleden huurder of verhuurder treden immers als rechtsopvolgers op in de rechten en plichten van de lopende huurovereenkomst. In geval van het overlijden van de huurder. Voor de erfgenamen van de huurder ligt dit net iets anders. Indien de erven op grond van de huurovereenkomst niet bevoegd zijn om het huurobject aan een ander in gebruik te geven of te onderverhuren en zelf geen gebruik wensen te maken van het gehuurde, dan kunnen zij op grond van artikel 7:229 lid 2 BW gedurende zes maanden na het overlijden de huurovereenkomst opzeggen met inachtneming van tenminste één maand opzegtermijn. In uw geval overlijdt de verhuurder is artikel 7:229 lid 2 BW onverkort van toepassing. Een opzegging wegens dringend eigen gebruik kunnen de erfgenamen niet doen, omdat hiervoor een wettelijke grondslag ontbreekt.

Beoordeel dit antwoord:

U moet binnen een termijn van zes weken aan de notaris die kennelijk de erfgenamen vertegenwoordigt, aangeven dat u niet akkoord bent met de reden van huuropzegging. Verhuurder had u die termijn ook schriftelijk moeten vergunnen. Nu u niet akkoord bent met de ontbindingsreden zal verhuurder de huurovereenkomst gerechtelijk moeten laten ontbinden. De rechter toetst of de erfgenamen hun argument op werkelijke gronden opvoeren of misbruiken.

Beoordeel dit antwoord:

Verkoop van het gehuurde levert geen grond voor een opzegging wegens dringend eigen gebruik op. Dit wordt in artikel 7: 274 lid 1 sub c BW ("De rechter kan de vordering slechts toewijzen, indien de verhuur aannemelijk maakt dat hij het verhuurde zo dringend nodig heeft voor eigen gebruik, vervreemding van de gehuurde woonruimte niet daaronder begrepen (..)"). U kunt de notaris op dit artikel wijzen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor alle antwoorden! Even voor de extra verheldering:

- De VERhuurder is overleden
- De erfgenamen wilde het verhuren stopzetten i.v.m. verkoop
- Verkoop breekt geen huur vanuit de VERhuurder
- Ze geven nu in plaats van verkoop als reden dringend eigen gebruik.

Voor zover ik nu begrijp zal ik gezamenlijk met de andere huurders een niet akkoord brief sturen, waarna de beslissing over voortduur van de verhuur bij de rechter komt te liggen en waarbij de verhuurder/erfgenamen moeten aantonen dat dringend gebruik reëel is. Enorm bedankt allen!


Inderdaad : niet akkoord en dus moet verhuurder naar de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Klopt, succes!

Beoordeel dit antwoord:

Juist , de verhuurder is overleden.
Verkoop breekt geen huur, dus zie mijn advies hierboven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag