Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik wil voor de cover van een nog te publiceren boek een deel van een foto gebruiken (alleen de ogen van een portret). Moet ik dan ook copyright betalen?

Neen, máár u zult wél toestemming moeten vragen aan de eigenaar van de foto voor het (deel) gebruik ervan, anders schendt u het auteursrecht waarvoor u een boete kán krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Er van uitgaand dat er auteursrecht op de volledige foto rust, kan er ook auteursrecht op een uitsnede daarvan bestaan, als de "auteursrechtelijk beschermde trekken" in die uitsnede zichtbaar zijn. Dat is vaak een lastige en dure discussie die je waarschijnlijk niet wil voeren. Dus, er van uitgaand dat op de uitsnede ook auteursrecht rust, mag je die uitsnede alleen gebruiken met toestemming. Zorg dat je die toestemming op papier krijgt, en zorg dat duidelijk is waarvóór precies toestemming is: alleen deze druk? tot in de eeuwigheid? Of de auteursrechthebbende een financiële vergoeding wil voor het verlenen van die toestemming is aan hem/haar. Wees je er van bewust dat je behalve met de auteursrechthebbende ook te maken kunt krijgen met de geportretteerde ('portretrecht'), zodat het ook verstandig is met de persoon op de foto eerst afspraken te maken:

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag