Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemorgen,
Ik stel deze vraag namens een kennis. Het volgende is het geval: man en vrouw hebben zoon(15) en dochter(16) en zijn ongeveer tien jaar geleden uit elkaar gegaan (niet getrouwd geweest). Moeder heeft hoofdverblijf van beide kinderen, vader heeft kinderen een aantal dagen in de twee weken. Ze zijn in het convenant onderling overeengekomen dat vader geen partneralimentatie betaalt, maar in plaats daarvan meer kinderalimentatie.
Dochter en vader hebben al een aantal jaar geen contact meer, omdat hij haar de deur uit gezet heeft. Dochter woont dus fulltime bij moeder. Vader is hierdoor echter niet meer kinderalimentatie gaan betalen, is helaas door moeder ook niet om verzocht.
Zoon heeft een aantal maanden geleden besloten om fulltime bij vader te gaan wonen. De reden hiervoor is echter dat vader geen regels heeft en zijn zoon nachtenlang laat gamen, niet toeziet op schoolverplichtingen- en prestaties, hem veel zakgeld geeft waardoor hij eigenlijk niets hoeft te doen. Moeder hanteert echter wel regels. Hierdoor geeft zoon gekozen om bij vader te gaan wonen. Vader heeft hierna echter meteen eenzijdig de kinderalimentatie gehalveerd.
Het is echter overduidelijk dat het niet in het belang van de zoon is dat hij fulltime bij zijn vader gaan wonen. De kans is aanwezig dat er niets van hem terecht zal komen, omdat hij bij zijn vader geen regels heeft, hij niet wordt opgevoed en niet gestimuleerd wordt iets van zijn leven te maken. De vrees bestaat dat hij volledig zal ontsporen. Vader houdt zich duidelijk niet aan de afspraken m.b.t. kinder-en partneralimentatie (omdat dat niet afgesproken is in het convenant, wil dat nog niet zeggen dat hij er niet toe verplicht is), goed ouderschap etc.
Dan nu de vraag. wat zijn de (juridische) opties van de moeder? Is dat alleen een gang naar de rechter, moeder (omdat deze volledig in haar recht staat) waarschijnlijk zal zegevieren, maar waar zoon ook gehoord zal worden en deze daardoor dus waarschijnlijk nog meer vervreemd zal worden van zijn moeder? Een gesprek met vader is een gepasseerd station. Een gesprek met zoon heeft nog niet echt plaatsgevonden, aangezien deze niets van zich laat horen. Graag uw advies!

Indien er geen overleg meer kan plaatsvinden tussen de ouders onderling en tusssen de moeder en de zoon, en er zijn gewijzigde omstandigheden ten opzicht van de eerder gemaakte afspraken, dan rest niets anders dan de gang naar de rechter maar ook het inschakelijk van de Raad van Kinderbescherming nu het kennelijk zo is, dat de zoon mogelijk zal ontsporen. De zoon zal de gewijzigde in- en opstelling op en voor de korte termijn wellicht niet fijn vinden. In een procedure zal zeker de zoon ook gehoord worden.

Als u dat wilt kan ik tegen gemodereerd tarief de belangen behartigen van uw kennis en wellicht is een toevoeging, dus gefinancierde rechtsbijstand mogelijk.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag