Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,

Halverwege november jl. heb ik een autootje gekocht voor mijn zusje bij een garage. Voor ik dit deed, heb ik gekeken wat ik kon vinden over garage en auto. Ik heb de garage opgezocht op het internet. Helaas waren er geen reviews. Vervolgens heb ik op kenteken gezocht. Hier waren geen bijzonderheden.

Daarna heb ik de auto bekeken: binnenkant, buitenkant, banden en roest op plekken waar het niet moet (dorpels etc). Ook heb ik een blik geworpen onder de motorkap (helaas ben ik geen monteur). Ik heb een proefrit gereden. Het gaat op een auto uit 2000 van 800 euro. Ik verwacht geen spikplinternieuwe auto. Mijn verwachten zijn reëel: een auto die rijdt, nieuw APK heeft en die er dus weer even tegenaan kan. Dat hier en daar 'kleine dingetjes' zijn.. prima.
Hij reed goed, maakte geen rare geluiden en de verkoper vertelde mij dat hij nieuwe APK heeft. Geen rare dingen - hij rolt zo weer door de volgende APK heen.

Helaas.. binnen een week ging het motorlampje branden. Daarnaast lekte het dakraam. Mijn zus woont in Nieuwkoop (50 minuten bij mij vandaan), dus afspreken - auto's wisselen - en deze auto terug naar de garage. Het probleem met het motorlampje werd opgelost. Ik werd gebeld dat ik de auto kon komen halen. Toen bleek dat hij nog niet naar het dakraam had gekeken.. Ter plekke heeft hij staan rommelen en zei me dat als het raam nog steeds zou lekker, ik weer terug moest komen. Ik zei hem dat ik liever had dat hij het meteen goed zou doen, gezien de auto weer naar Nieuwkoop gaat... Helaas: auto mee, raampje lekte nog steeds en we hebben het zelf maar gedicht met kit en ducktape.
Op 2 januari diende zich het volgende probleem voor: de remtangen waren stuk! En goed stuk! Volgens de garage in Nieuwkoop was het onveilig hier nog mee te rijden. Ook vertelde de garage dat de andere garage dit zeker geweten moet hebben!
De garage waar hij vandaan kwam gebeld.. Hij vertelde me dat hij het véél goedkoper kon maken. Maar... het is niet veilig om mee te rijden! Hoe komt de auto dan weer terug? Dat was ons probleem, we konden er heus nog wel een stukje mee rijden (dit gaat dus om 60 km, snelweg 130). Wij hebben het niet veilig gevonden. De garage waar hij vandaan kwam weigerde mee te betalen in de kosten: 450,- euro. Ook heb de garage gezegd dat het gek is dat overal op internet staat remklauwen per kant vervangen ongeveer 300,- kost en dat hij het voor 130 euro kan doen, maar dat wij dan wel zelf de auto daar moeten krijgen. Hij weet dat wij dat niet kunnen! Kortom: in de hoop dat de auto daarna wel goed is, hebben we op eigen kosten (450,-) die remtangen laten vervangen.

Nu hebben we weer een probleem. De distributie is in elkaar gelopen. Er is niet met de auto te rijden. Ik heb contact gehad met de garage waar hij vandaag komt. Als we met de auto terug komen, wil hij wel een oplossing bieden. Maar een distributieset voor 300,- is onmogelijk. Met andere woorden: het gaat goed geld kosten én die auto rijdt niet. Ik zou hem daar sowieso niet kunnen krijgen.
Daarnaast is mijn vertrouwen in auto en garage helemaal weg. Ik wil de auto niet meer. Ik heb de garage gezegd dat hij de auto terug moet nemen en dat ik mijn geld terug wil. Hij wil dat niet. Hij zegt me dat de auto slechts 800 euro was en dat ik geen garantie heb. Ik zei natuurlijk dat ik duidelijk was: ik zocht een tweede auto met 4 deuren - er zijn twee kleine kinderen die regelmatig mee gaan en de auto hoefde niet mooi te zijn, als hij maar rijdt. Dat laatste doet hij duidelijk niet. Daarnaast is dit duidelijk geen auto die 'zonder problemen door de volgende APK rolt'..

Wat kan ik doen? Mijn zusje overweegt de auto naar de sloop te brengen, maar dan is ze binenn2,5 maand 800,- + 450,- = 1250,- lichter. Maken zou ook kunnen, maar dit wordt een zeer dure reparatie en het geld na de vorige reparatie op. Ik wil dat de garage die auto terugneemt, maar dat weigert hij. Hij wil hem alleen maken op onze kosten - en de auto rijdt niet én wij hebben geen vertrouwen meer in hem.

Wat nu?

U als koper heeft een ondezoeksplicht, die bij een relatief oude auto ver gaat. U heeft naar eigen kunnen de auto nagekeken en daarmee grotendeels voldaan aan uw onderzoeksplicht. Verder kunt u uitgaan van de mededelingen van de verkoper die aangeeft dat de auto na wat kleine dingen in orde is. De gebreken die u noemt zijn van dien aard dat het de verkeersveiligheid in gevaar brengt en dat hoeft u van de verkoper niet te accepteren. Immers, u heeft wel recht op een deugdelijke auto die in uw situatie niet deugdelijk is. Ik raad u aan de verkoper schriftelijk in gebreke te stellen t.a.v. de ernstige gebreken die hij voor zijn rekening dient te nemen. Mocht hij volharden dan kunt u desgewenst direct contact met mij opnemen. Klikt u op de button naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag