Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Volmacht, bewindvoering ?

Het gaat over mijn moeder 80 jaar, weduwe alleen wonend en 2 kinderen

De specialist nu heeft vastgesteld dat ze aan een vorm van dementie lijdt en ze is daarna doorverwezen naar een gespecialiseerd zorgcentre waar ze nu verblijft since vorige week february 2019
Mijn broer heeft inmiddels een verklaring van dementia ontvangen dat mijn moeder wilsonbekwaam is.
Mijn broer wil nu met spoed een verzoek indienen bij het kanton gerecht om het Bewindsvoerder aan te vragen zodat hij dan zo snel mogelijk het ouderlijk huis kan verkopen
Hij heeft mij een formulier toegestuurd “Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap” om dat even in te vullen en even te onderteken.
Hoe kan ik mijzelf en moeder hiertegen beschermen, wat zijn onze rechten?
Kan mijn broer het huis verkopen zonder dat mijn moeder en ik het weten?
Als ik het onderteken hoe weet ik dat hij mijn handtekening niet voor iets anders gebruikt?
Wat kan ik doen in deze situatie?

Ik adviseer een co-bewindvoerderschap.

De kantonrechter kan twee personen als bewindvoerder benoemen. Dan zijn zij co-bewindvoerders. Co-bewindvoerders kunnen ieder zelfstandig de taken van bewindvoerder verrichten. Co-bewindvoerders moeten allebei bij de kantonrechter verantwoording afleggen voor wat ieder doet. Daarbij zijn beiden in dezelfde mate verantwoordelijk voor alles. Onderling kunnen zij de taken dus wel verdelen, maar ieder blijft verantwoordelijk voor wat hij/zij zelf doet én voor wat de ander doet. Wanneer de rechter constateert dat er waarschijnlijk problemen zullen ontstaan in de samenwerking zal de rechter iemand anders benoemen, zo nodig van buiten familie.

Op het aanvraagformulier is ruimte om aan te geven dat er twee mensen bewindvoerder willen worden.

Een bewindvoerder regelt samen met en voor betrokkene de financiële zaken en beheert samen met of voor betrokkene het (toekomstige) vermogen.

Taken en bevoegdheden van een bewindvoerder
Een bewindvoerder behartigt iemands financiële belangen. Een bewindvoerder maakt kort na zijn benoeming een lijst met een beschrijving van alle goederen die onder het bewind vallen. Hij ontvangt hierover van de griffie bericht. Een kopie van deze boedelbeschrijving stuurt hij naar de rechtbank, sector kanton. Ook moet de bewindvoerder ervoor zorgen dat bij de goederen die in een openbaar register zijn opgenomen, bijvoorbeeld een huis, de bewindvoering en de naam van de bewindvoerder worden vermeld.

De hoofdtaak van een bewindvoerder is het beheren van alles wat onder bewind is gesteld. Dat wil zeggen, dat hij ervoor moet zorgen dat alles wat onder bewind is gesteld in stand blijft en goed wordt beheerd. Bovendien moet hij er de administratie over voeren. Zo moet geld goed worden belegd, rente op tijd worden bijgeschreven en een huis op tijd worden geschilderd. Tot de gewone werkzaamheden tijdens het bewind behoort ook het regelen van de financiële huishouding van de betrokkene. Hieronder valt bijvoorbeeld belastingaangifte doen, maar ook het aanvragen van (bijzondere) bijstand, huurtoeslag of een persoonsgebonden budget (PGB).

Ook moet een bewindvoerder ervoor zorgen dat de inkomsten van degene voor wie het bewind geldt in de eerste plaats worden gebruikt voor zijn levensonderhoud. Wanneer de betrokkene wil beschikken – zoals de wet dat noemt – over iets dat onder bewind is gesteld, moet hij de medewerking hebben van de bewindvoerder. De betrokkene kan een goed dat onder bewind staat bijvoorbeeld niet geldig verkopen. Wil de bewindvoerder voor zo’n handeling geen toestemming geven, dan is het mogelijk dat de kantonrechter op verzoek van de betrokkene daarvoor toch vervangende toestemming geeft. Dat kan per brief aan de kantonrechter worden gevraagd.

Machtiging
Wil de bewindvoerder zelf over goederen die onder het bewind vallen beschikken (verkopen of bezwaren), dan moet hij daarvoor toestemming hebben van degene voor wie het bewind is ingesteld. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het sluiten van een lening en het treffen van een schikking over een geldvordering. Wil of kan de betrokkene daarvoor geen toestemming geven, dan kan de bewindvoerder per brief aan de kantonrechter om toestemming vragen. De kantonrechter kan zo ook voor telkens terugkerende lasten (zoals reiskosten) eenmalig toestemming geven. De rechter die het bewind instelt, kan overigens meteen daarvoor een doorlopende machtiging geven aan de bewindvoerder. De rechter kan aan die machtiging voorwaarden verbinden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag