Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste Rechtswinkel,

Mijn partner en ik zijn van plan een jaar te gaan reizen door verschillende landen binnen en buiten Europa (zonder de VS). We hebben beiden de Nederlandse nationaliteit en momenteel zijn wij werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, waar wij de afgelopen vier jaar gewoond hebben. Onze contracten lopen aan het einde van de maand af. Op dit moment zijn we inschreven bij de NHS, de nationale zorgverlener, in het VK. We hebben daarom momenteel geen zorgverzekering in Nederland en we zijn in het BRP geregistreerd als niet ingezetenen. Omdat we tijdens onze reis geen inkomen hebben (zowel niet vanuit Nederland als vanuit het VK), is het ons onduidelijk wat de juiste manier is om ons te verzekeren. In eerste instantie hebben we geprobeerd uit te zoeken of we ons konden verzekeren via Nederlandse (zorg- en reis)verzekeringen. We maken echter geen aanspraak op een Nederlandse zorgverzekering, omdat we niet ingeschreven staan in NL. We kunnen ons niet inschrijven in het BRP als ingezetenen, omdat we slechts korte tijd in NL verblijven tussen ons vertrek uit het VK en het begin van onze reis. Een NLse particuliere verzekeringsmaatschappij (OOM Verzekeringen) heeft onze aanvraag (voor een Tijdelijk-in-het-buitenland verzekering) geweigerd op basis van de gezondheidsverklaring die we in moesten vullen: Mijn partner heeft reumatoide artritis (zeer waarschijnlijk geen behandeling/medicijnen nodig in het komende jaar, want afgelopen week haar jaarlijkse behandeling ondergaan). We hebben een uittreksel van haar medisch dossier aangevraagd bij het ziekenhuis waar zij de afgelopen tijd onder behandeling is geweest.

Specifiek heb ik de volgende vragen:
Moeten wij ons via Nederlandse of via Engelse verzekeringsmaatschappij verzekeren?; Indien via een Nederlanse maatschappij, wat zou de juiste procedure zijn om te volgen?

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Als u nergens woont is de kans klein dat u recht op verzekering in een bepaald land hebt en zal u dus een expat verzekering moeten afsluiten. Alles afwegend is het misschien raadzaam een vast woonadres te regelen in nl . Bijvoorbeeld een kamer ergens bij vrienden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord. Is het niet zo dat we geen recht hebben om ons in te schrijven in NL omdat we slechts korte tijd in NL zullen verblijven? We kunnen ons bij vrienden inschrijven, maar volgens mij is het niet toegestaan om hervestiging aan te vragen voor een periode van minder dan vier maanden. Bovendien zouden we verplicht zijn ons weer uit te schrijven omdat me meer dan 8 maanden achtereenvolgend in het buitenland verblijven. Dus het lijkt erop dat de expatverzekering de enige overgebleven optie is in dit geval, correct?


Nee alleen alls u van plan bent langer dan vier maanden te blijven. Ala u zich aan de wet wil houden is dat laatste inderdaad het geval.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag