Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Het betreft hier dezelfde vraag die ik eerder heb gesteld vandaag, maar dan met iets meer informatie. Op het parkeerterrein van een supermarkt ben ik een dag na het overlijden van mijn moeder aangereden door een vrouwspersoon. Nadat ik weer op mijn benen stond heb ik de vrouw aan willen spreken, om het een en ander verzekeringstechnisch af te handelen. Maar de vrouw vertrok, zonder zich over mij te bekommeren. Ik had gelukkig wel een foto van haar auto en kenteken gemaakt. Thuis bij mijn vader heb ik de politie gebeld. De politie is naar het huis van mijn vader gekomen en heeft melding gemaakt van het voorval. Ook heeft de politie het kenteken gecheckt. De auto blijkt niet op naam te staan van de vrouw die me heeft aangereden, maar op naam van een man. Na vertrek politie heb ik mij onder doktersbehandeling moeten laten stellen. Het betreft hier niet mijn eigen huisarts. Diagnose: zware kneuzing. Ik heb kosten gemaakt. Tijdens het voorbereiden van de crematie van mijn moeder en tijdens de crematie zelf heb ik veel hinder ervaren van de kneuzing. Ik wil de veroorzaker van dit ongeval aansprakelijk stellen voor de geleden schade; ik heb immers kosten gemaakt. Ook wil ik haar aansprakelijk stellen voor het emotionele leed; ik heb hinder ervaren van de kneuzing tijdens de voorbereiding van de crematie van mijn moeder en tijdens de crematie zelf. Verder wil ik haar aansprakelijk stellen voor het verlaten van de plek des onheils, een onheil door haar veroorzaakt. Welke wetsartikelen kan ik gebruiken om de vrouw aansprakelijk te stellen op alle punten waar ik haar voor aansprakelijk wil stellen

Geachte heer, mevrouw,

De mevrouw zelf aansprakelijk stellen zal u wellicht niet baten. Dan zal zij een WA- verzekering moeten hebben. De kans is echter groot dat die verzekering u dan zal doorsturen naar de WAM- verzekeraar van het voertuig waarmee u bent aangereden. De vrouw zelf heeft jegens u onrechtmatig gehandeld. De grondslag is artikel 6:162 BW.

De aangewezen route is om rechtstreeks de WAM- verzekeraar van het motorvoertuig aan te spreken waarmee u bent aangereden. Mijn advies is dan ook dat u de politie vraagt om het kenteken. Daarmee kunt u de verzekeraar traceren via de RDW of het Waarborgfonds. Indien er geen discussie is omtrent de aanrijding dan zal de WAM- verzekeraar waarschijnlijk uw schade vergoeden. Zowel uw materiƫle schade als immateriƫle schade (emotioneel leed, ook wel smartengeld genaamd) komt voor vergoeding in aanmerking.

Voor wat de dader betreft, doorrijden na een ongeval is een misdrijf. Ik ga ervan uit dat de politie dit oppakt. Gaat het Openbaar Ministerie de vrouw vervolgen dan kunt u zich ook nog voegen als benadeelde partij in het strafproces.

Ik hoop dat het voorgaande duidelijk voor u is. Voor vragen kunt u altijd contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag