Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In 2000 heb ik mijn huis gekocht. In de koopakte staat vermeld dat het inclusief dakterras is en daarom ga ik ervan uit dat er door de vorige bewoners een vergunning is aangevraagd om dit dakterras te realiseren. Wat ik weet is dat ze ooit, samen met hun toenmalige buren, een plat dak hebben aangelegd, maar alleen bij mijn huis is dit dakterras toen toegankelijk gemaakt door middel van een opbouw met een deur. Ongeveer 15 jaar geleden is het platte dak door mijn voormalige buren ook toegankelijk gemaakt door middel van een opbouw met deur. Ik weet niet of ze hiervoor een vergunning hebben aangevraagd bij de gemeente en zo ja, dan kan ik me niet herinneren dat ze mij om goedkeuring hebben gevraagd het dakterras toegankelijk te maken. De toenmalige buren maakten in elk geval haast geen gebruik van het dakterras.
Sinds ongeveer 8 jaar is het huis hiernaast een studentenhuis en werd er al meer gebruik gemaakt van het dakterras, maar nog niet op een heel hinderlijke manier. Dit is veranderd vanaf het moment dat er een nieuwe lichting studenten is komen wonen. In het najaar van 2017 betrok een jongen de kamer die grenst aan hun kant van het dakterras en heeft ons vooral afgelopen zomer (2018) een vreselijke zomer bezorgd, door regelmatig met een groep vrienden daar te feesten, soms tot diep in de nacht. Barbecuen op kurkdroge houten vlonders, zonder een emmer water in de buurt voor calamiteiten. Ook zijn er feestlampjes en een heater aangelegd die veel licht verspreiden. De slaap- en studeerkamer van mijn zoon grenst aan ons gedeelte van het dakterras en vooral hij ondervindt veel hinder van hun feesten en partijen. Hun gedeelte van het dakterras en het onze is in feite een groot dakterras, alleen gescheiden door een laag hekwerk met spijlen. Met de huis eigenaresse is al afgesproken dat ze er doordeweeks niet langer dan tot 22:00 uur en in het weekend tot 24:00 uur mogen zitten, maar deze afspraak wordt telkens geschonden. Wij zaten deze zomer niet of nauwelijks meer op het terras, door alle overlast die we van de buren hebben ervaren. Totaal geen privacy meer en veel geluids- en rook overlast, doordat je pal naast elkaar zit. Bovendien nemen ze het dus niet zo nauw met de veiligheid, eerst al door dat barbecuen (dat inmiddels niet meer mag van de eigenaresse) en nu met die zelf aangelegde heater. Vervolgens kan het ze ook niet veel schelen dat ze met scherpe poten van stoelen rechtstreeks op het dakleer zitten, waarmee ze het dakleer zozeer kunnen beschadigen dat er lekkage kan ontstaan, wat ook gevolgen voor ons kan hebben.
Kortom, nu pas is het duidelijk geworden hoeveel last we van ze hebben en is mijn vraag of de situatie na al die jaren nog teruggedraaid kan worden? Had een nieuwe eigenaar mij (opnieuw) om toestemming moeten vragen voor het gebruik van het dakterras? Hoe het ook zij, wij zouden heel graag weer in alle rust van ons dakterras kunnen genieten.

Ja u zou kunnen verzoeken tot handhaving , maar dan gaat de gemeente na of er wellicht toch vergunning afgegeven kan worden alsnog. Maar ik denk wel dat men schrikt hiervan en misschien helpt het ondanks dat vergunning wordt afgegeven.
Een andere weg is de onrechtmatige burenhinder, u kunt uw buren aanschrijven op de verschillende
feiten en geschonden afspraken , en aankondiging van een dagvaarding. Ook daarvan zal men schrikken. In beide gevallen kan ik u helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag