Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste heer, mevrouw,
In januari 2018 overleed de opa van mijn vrouw. Namens de nabestaanden ben ik aangewezen om alle papierzaken af te ronden, aangifte erfbelasting, aangifte inkomstenbelasting, het F-biljet, contact met zo’n 30 instanties, notarieel laten opstellen van akten en verklaringen en het delen daarvan met instanties, meer dan 150 e-mails; opzeggingen uitvoeren en terugboekingen naar de betaalrekening monitoren, wijzigingen van rekeningnummers, contact met de fiscus, etc.
Er is geen executeur bij testament benoemd, wel ben ik als gevolmachtigde benoemd daar de erfgenamen alle bovengenoemde taken niet uit (wensen te) voeren.
Bovenstaande heeft tientallen uren tijd gekost.
Kent de wet een vergoeding voor dit werk, dan wel een vergoeding o.b.v. redelijkheid en billijkheid?
N.b. de overige activiteiten (leeghalen huurwoning en oplevering daarvan en coördineren uitvaart) hebben wij allen gedaan o.b.v. gelijkwaardigheid: een ieder heeft er exact evenveel aan gedaan. Dank voor uw reactie. Met vriendelijke groeten.

In dit geval kent de wet kent vergoeding voor dit werk, ook niet op basis van redelijikheid en billijkheid. Indien alle erfgenamen aan u iets willen geven staat hen dat natuurlijk vrij.

Dit ligt anders indien de werkzaamheden in het kader van een opdracht zijn uitgevoerd.

Echter op basis van uw vraagstelling concludeer ik dat, nu uw echtgenote erfgenaam is, de uitvoering van de werkzaamheden kunnen worden gekenmerkt als een soortement familiaire etische verbintenis.

Helaas kan ik u niet anders antwoorden.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

.


Verbintenissen kunnen slechts ontstaan, indien dit uit de wet voortvloeit.
6:248 regelt de rechtsgevolgen van overeenkomsten.

In dit geval is er geen sprake van een overeenkomst van opdracht. Als daarvan sprake zou zijn heeft u recht op betaling.
En ja, op grond van wat in algemene zin redelijk en billijk is of kan zijn, kan de familie aan u iets geven. Wettelijk gezien kunt u dat helaas niet afdwingen.

4:144 heeft betrekking op de instituten: bewindvoerder en executeur testamentair. Daartoe bent u niet benoemd.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag