Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Graag uw advies met betrekking tot het volgende:

Wij zijn sinds 2005 eigenaar van een "brede" steeg schuin aflopend van 2.70 meter aan straatzijde naar 2.35 mtr. tot onze tuin. Deze steeg gebruiken wij om achter ons huis te komen zowel lopend, fietsend als met de auto. Tevens hebben wij daar de ruimte om onze caravan te parkeren en daar zal ik verderop, na een beeld voor u te hebben geschetst van de situatie, op terugkomen.
Nu dient de buitenkant van het huis van de buren in de lengte hiervan als zijwand voor deze steeg. Deze is voorzien van een dakgoot (op grote hoogte) en de regenpijp komt, met een bocht uit bij hunzelf in de tuin. Daarna volgt de poortdeur en daarna het stenen muurtje van hun tuin. Voor het gebruik van onze steeg geldt voor hun recht van overpad (lopend/fiets/scootmobiel). Op dit moment staat hun huis te koop en zijn de buren zelf al verhuisd.

Nu is hun tuinmuur echter voorzien van een pergola welke zo’n 20 cm oversteekt in onze steeg. Hierdoor kunnen wij onze caravan met millimeterwerk nog net achter ons huis krijgen. Geen probleem verder je bent goede buren en mijn man kan gelukkig goed manoeuvreren met de mover. Maar omdat de buren nu verhuisd zijn willen wij de overstekende pergola kwijt zodat wij dit probleem niet krijgen met toekomstige bewoners. Wij hebben hun dan ook gevraagd om het gedeelte van de pergola aan de steegkant weg te halen (dit is ook mogelijk zonder de hele pergola te moeten verwijderen). Onze buren weigeren dit nu op grond van de volgende wet (artikel): “recht van lekwater”. Tevens melden zij dat dit ook geldt voor hun dakgoot. Ik heb al gegoogeld op wetsartikelen m.b.t "rechten van lekwater" maar kan hier niets over vinden.

Kunnen jullie mij duidelijkheid verschaffen over het feit dat een pergola van minstens 30 jaar oud (ook nog eens compleet vergaan - dus achterstallig onderhoud -) rechten heeft om te mogen blijven oversteken in onze steeg op grond van een of ander wetsartikel.

Alvast bedankt voor uw reactie.

In beginsel is er wel recht op het houden van een pergola, ook op uw grond ten behoeve van een erfdienstbaarheid maar alles naar redelijk en billijkheid der wet en de belangen van partijen bij behoud, Deze moeten bestaansrecht hebben en redelijk zijn. Dus daar zou u wel eens een punt kunnen hebben. Ik kan het precies voor u onderzoeken en eventueel uw nieuwe buren aanschrijven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag