Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mag een buurman, zonder overleg en of melding, een schutting op de erfgrens plaatsen?
Er heeft 20 jaar geen schutting gestaan en ik kan hierdoor mijn garage lastig bereiken.

Iedereen mag altijd een erfafscheiding plaatsen, hoewel de hoogte door het bestemmingsplan beperkt kan worden. Als de erfafscheiding op de erfgrens wordt geplaatst wordt deze gemeenschappelijk bezit en bent u verplicht mee te dragen in het onderhoud. (dat geldt eigenlijk ook voor de aanleg, maar als er niet overlegd is verzetten de eisen van redelijkheid en billijkheid zich daartegen)
Er kan wel sprake zijn van een recht van overpad dat door verjaring tot stand is gekomen (u geeft aan dat u uw garage lastig kunt bereiken) maar daarvoor zijn de omstandigheden van het geval bepalend.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hieronder de volledige situatie schets. Iedere centimeter telt...
Wij hebben met de buren een gezamenlijke oprit van 5 meter breed. Die is met de toenmalige buren in 1999 aangelegd. De huidige buren wonen er sinds 2011 en gaan nu, zonder overleg, een schutting bouwen op de erfgrens op de oprit. Ik kwam er achter doordat mijn buren midden op de oprit een lijn hebben getekend en vierkantje van 10x10cm voor de locatie van de palen. De palen komen op de erfgrens te staan. Ik ben toen gaan informeren naar hun plannen.
Nu ligt mijn garage ca. 12 meter van de stoep en kan hierin alleen achterwaarts parkeren i.v.m. uitstappen. Met mijn auto moet ik dus straks langs mijn zijgevel rijden van 8 meter lang en over een strook van 2,47 meter breed waarbij ik een regenpijp van 15 cm moet passeren en over een rek van een keldergat rijden die verhoogd in de oprit ligt, waarvan 30 cm (rek) tot 50 cm (rand van stenen) op de oprit ligt vanaf de gevel vrijwel aan de voorzijde van het huis. Mijn auto meet, volgens de handleiding, 2 meter over de spiegels. Zou ik over de stenen van het keldergat rijden, het rek is niet gemaakt om overheen te rijden, dan houd ik maximaal 8,5 cm tussen de schutting en de spiegel over. Een stuurfoutje leidt dan als snel tot schade.
Al bijna 20 jaar rij ik gedeeltelijk over de oprit van de buren, om het keldergat heen, om de smalle garage in te rijden. Dat gaat net maar soms moet ik het een 2e keer proberen. Dit wordt nu vrijwel onmogelijk zeker als de auto nat/beslagen is.
De 2e auto staat al bijna 20 jaar voor de garage en wordt achteruit neergezet met alle banden op het eigen gedeelte. De rechterbuitenspiegel steekt een stukje over de oprit van de buren. Tussen de auto en de gevel is net voldoende ruimte om uit te stappen. Met een schutting is parkeren op deze plek onmogelijk omdat je niet meer kan uitstappen.
Toen de nieuwe buren er kwamen wonen hebben zij hun garage omgebouwd tot schuur en was het geen probleem. Hun auto voorop en onze auto achterop de gezamenlijke oprit en voldoende ruimte tussen de auto's voor de buren om achter hun huis te komen. Ze gebruiken dan dus het voorste deel van mijn oprit. Geen probleem!
Volgens het burenrecht in het Burgerlijk Wetboek zijn buren verplicht rekening te houden met de buren, maar mag/kan je het bouwen op de erfgrens van een schutting afdwingen. Alleen is er geen rekening gehouden met ons, er is geen overleg, geen mededeling gedaan over de plannen, etc.
Er zijn in al die jaren geen klachten geweest over het parkeren van de auto. Een periode hebben de buren 2 auto’s op de oprit gehad en hebben ze gevraagd of ik de auto vooruit kon parkeren en dichter naar onze gevel zodat ze er makkelijker tussendoor konden. Dit heb ik gedaan en ik heb hierdoor zelf schade gereden aan mijn auto omdat ik de auto zo dicht mogelijk tegen de muur wilde zetten.
Kan/mag dit zomaar zonder overleg en op de erfgrens? Geld hier een vorm van Recht van Weg? Kan ik mijn buren dwingen (of weigeren) op de erfgrens te bouwen? Wij hebben reeds buurtbemiddeling ingeschakeld, maar de buren zijn hiervan niet gediend en hebben de aangegeven dat linksom of rechtsom de schutting geplaatst gaat worden.
Mijn garage wordt vrijwel onbruikbaar voor een auto, wat een waardevermindering is voor mijn huis.


Ik begrijp uw bezorgdheid goed en snap dat het voor u erg vervelend is dat de buren niet bereid zijn tot enig overleg, omdat him plannen u duidelijk raken.
Ik hoop wel dat u begrijpt dat deze plek vooral bedoeld is om openbaar advies t geven, dat ook geschikt is voor anderen.
In uw specifieke geval zou ik best eens een keer wat verder willen kijken naar de situatie voor 1999, het bestemmingsplan en vigerende gemeentelijke verordeningen.
Dat wil met zoveel woorden zeggen dat dit geen uitgemaakte zaak is. U mag in principe doen met uw grond wat u wilt, en dat geldt ook voor de buren. Tenzij daarmee een anders rechten geschonden worden.
Als u meent dat u inderdaad zulke rechten heeft opgebouwd vanuit het verleden, dan kunt u mij of een van mijn collega's vragen om u terzijde te staan. De bewijslast ligt over het algemeen bij de eisende partij, goede documentatie is van groot belang.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag