Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vorige week ben ik gestart met de website 123456met.nl. Nu heb ik vanmorgen een mail ontvangen van 't bedrijf 123456voor.nl met daarin het verzoek mijn website direct offline te halen omdat het teveel op elkaar qua naam zou lijken. Doe ik dit niet dan willen ze 100 euro per dag. Wat moet ik doen? En schaadt mijn domein/website de desbetreffende website?

Ik vermoed dat de wederpartij stelt dat u inbreuk maakt op haar handelsnaam door een domein te gebruiken, die op haar handelsnaam lijkt. Juridisch gezien is de naam van een bedrijf pas een handelsnaam indien het bedrijf met zijn handelsnaam naar buiten treedt. Het is dus allereerst de vraag of de wederpartij vakantievoortieners.nl ook daadwerkelijk als handelsnaam gebruikt, dat wil zeggen onder die naam op commerciƫle wijze deelneemt aan het handelsverkeer.

Indien dit al het geval is dan is er pas sprake van inbreuk als uw domeinnaam als handelsnaam kan worden aangemerkt (bent u voornemens om op commerciƫle wijze aan het handelsverkeer deel te nemen?) en zodanig op de handelsnaam van de wederpartij lijkt dat hierdoor verwarring bij het publiek kan worden gewekt. Beide partijen moeten dan wel in dezelfde branche en in dezelfde regio actief zijn. Dit laatste is op internet al snel het geval. Het is verstandig om de website voorlopig offline te halen en goed uit te laten zoeken of uw domeinnaam al dan niet inbreuk maakt. Ik beschik over onvoldoende informatie om hierover een oordeel te kunnen geven.

Beoordeel dit antwoord:

Het gebruik van een ander voorzetsel in deze twee domeinnamen hebben zowel fonetisch als visueel erg veel gelijkenis. Er kan verwarring ontstaan of de twee domeinnamen kunnen worden opgevat als van dezelfde eigenaar. Heeft de eerste domeinnaam zich wel ingeschreven in de KvK?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag, het eerste domein staat ingeschreven bij kvk. Maar is het nu dan ook zo dat 654321voor.nl ook niet mag? lijkt me bijzonder want het zijn toch beschrijvende termen?


Het hangt ervan af of de domeinnaam ook wordt gebruikt als handelsnaam ,dan in dat geval zou het een inbreuk kunnen zijn vanwege de verwarring, en mogelijk nog zwaarder in dezelfde dienstensector. Maar moet grondig onderzocht worden voor een definitief standpunt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag